söndag 5 maj 2024

inloggad som

Crispr-avtal ger möjligheter för Öresundsbolag

Kontraktsforskningsbolaget Bioneer, dotterbolag till Danmarks tekniska universitet, har ingått avtal med irländska ERS Genomics om att få använda den omtalade Crispr-tekniken för kommersiellt bruk. Snart kan bolag på båda sidor av sundet få utnyttja tekniken.

– Mig veterligen är det första gången tekniken erbjuds för kommersiella ändamål i regionen. Annars är det ju vanligt att läkemedelsföretag har tekniken för internt bruk, säger Lovisa Sunesson, affärsutvecklare på Bioneer.

Crispr kallas en av bioteknikens stora upptäckter. Den använder ett molekylsystem från bakterier som kan användas som en liten DNA-sax för att förändra organismers arvsmassa snabbare, enklare och billigare än tidigare gentekniker.

– Vi har fått många förfrågningar om tekniken och märkt att det finns ett enormt intresse, både internationellt och i Öresundsregionen, det ökar nästan exponentiellt, säger Lovisa Sunesson.

För att möta efterfrågan har Bioneer sedan i vintras ett kontor på Medicon Village i Lund. Till en början ska bolaget utveckla ”DNA-saxar” på beställning och det kommer främst handla om kunder inom bioteknik och läkemedelsutveckling.

– Men vi är öppna för förslag på tvärdisciplinära samarbeten, vi är en väldigt öppen organisation. Förhoppningen är med tiden också att vi ska kunna sätta upp en Crispr-modell hos oss så bolag kan komma och köra screeningar, Lovisa Sunesson.

En bransch som skulle kunna ha ett stort intresse för tekniken är livsmedelsbranschen och ”functional food”-sektorn. ScanOats och Lantmännen-ägda CropTailor har till exempel varit inne på att höja halten hälsofrämjande ämnen i havre med Crispr och vid SLU Alnarp används tekniken bland annat för att göra grödor mindre känsliga för skadedjur. Men förra sommaren led branschens Crispr-entusiaster av ett bakslag när EU-domstolen beslutade att organismer som förändrats med Crispr ska regleras som GMO.

Emiliano Strauss

Kontraktsforskningsbolaget Bioneer, dotterbolag till Danmarks tekniska universitet, har ingått avtal med irländska ERS Genomics om att få använda den omtalade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.