måndag 8 juli 2024

inloggad som

Kinesisk CMO startar skånskt säljbolag

Nystartade kontraktstillverkaren – eller CMO-bolaget – Wuxi Griffin Pharmaceuticals, med bas i Wuxi City väster om Shanghai, har startat ett svenskt säljbolag. Målsättningen är att etablera sig nära forskning och startups inom life science-sektorn i Lund.

– Just nu är vi baserade i Eslöv, men vi vill gärna öppna kontor i Medicon Village som ju är en viktig pod för läkemedelsbolag i regionen, säger bolagets marknadschef Diana Lam till Rapidus.

Kontraktstillverkningen ska ske i Kina och inrikta sig på fyllning av injektionsbaserade läkemedel i sterila ampuller och vialer. Det kan röra sig om till exempel antikroppar, vacciner och biosimilarer. Genom etableringen i Skåne tar bolaget ett första steg i sin globala marknadsföring.

– Vi för redan samtal med flera potentiella kunder och strävar samtidigt efter att fördjupa vårt samarbete med befintliga kunder. Parallellt med detta letar vi aktivt efter läkemedel att licensera till den kinesiska marknaden och arbetar för att få anläggningen i Kina godkänd för tillverkning. Det är vår förhoppning att vi ska komma igång med tillverkningen redan i höst, säger Diana Lam.

Det nya svenska bolaget, Wuxi Griffin Europe, är ett helägt dotterbolag till Wuxi Griffin Pharmaceuticals, ett samriskföretag mellan det svenska investmentbolaget SialoCarb och den kinesiska tillverkaren Wuxi Fortune. Wuxi Griffin Pharmaceuticals bildades 2016 efter en lagändring som gjorde att utländska kontraktsfyllningsföretag kunde etablera sig i Kina.

Både SialoCarb och Wuxi Griffin Pharmaceutical ägs och drivs av Torgny Lundgren – en bioteknikveteran med erfarenhet av ledande roller inom bland annat Novo Nordisk Engineering, Pharmaplan och Bonesupport. Han är också vd för det svenska säljbolaget samt chef för Wuxi-koncernen, som i nuläget engagerar totalt cirka 30 personer.

Jessika Nord

Nystartade kontraktstillverkaren – eller CMO-bolaget – Wuxi Griffin Pharmaceuticals, med bas i Wuxi City väster om Shanghai, har startat ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.