lördag 11 maj 2024

inloggad som

“Ett sätt att komma närmare den politiska ledningen”

Minc har i det tysta fått en ny styrelse och för första gången tar politiker plats. Det handlar om tidigare riksdagsledamoten Olof Lavesson (M) och Jonas Michanek (S) som fattar ordförandeklubban.

– Jag tror det är ett sätt för oss att komma närmare staden och den politiska ledningen. Som kommunalt bolag är det viktigt för oss. Båda har också lång erfarenhet från näringslivet, inte minst Jonas. Han startade till exempel Idélaboratoriet som var ett av Mincs första bolag, säger Jeanette Andersson, tillförordnad vd på Minc.

Nya ordföranden Jonas Michanek har grundat flera bolag och föreläser och skriver böcker om entreprenörskap och innovation. Han är också förtroendevald för Socialdemokraterna i Malmö stad, men tror inte att det innebär några större förändringar för Minc att politiker nu gör intåg i styrelsen.

– Jag har främst bakgrund inom företagande, politiken är jag ganska ny inom. Jag var dessutom med och skrev utredningen för att starta Minc och var aktiv under hela den processen. Nu har Minc utvecklats och blivit en riktig pärla i Malmö stad, så det ska bli kul att komma tillbaka, säger Jonas Michanek till Rapidus.

De politiska kontakterna som Jeanette Andersson efterlyser kommer enligt Michanek främst Olof Lavesson stå för. Han var tidigare moderat riksdagsledamot och bland annat ordförande för kulturutskottet, samt partiets HBTQ-talesperson. Nyligen meddelade han på sociala medier att han ”tar klivet fullt ut och blir egen inom Public Affairs”.

– Vi har träffats i lite olika sammanhang och det ska bli väldigt kul att samarbeta. Han har betydligt mycket större politisk erfarenhet än jag, säger Jonas Michanek.

Han säger att den nya styrelsens främsta uppgift blir att sätta igång en strategiprocess under sommar, höst och vinter. Ett första delmål blir att tillsätta en ordinarie vd.

– Det är inget man bara snyter ur sig och det är dessutom ingen stress eftersom allting går väldigt bra. Det handlar mer om att sätta en vision och strategi för framtiden, omvärlden förändras snabbt och det är viktigt att Minc hittar sin roll, säger Jonas Michanek.

Även Carin Daal, med bakgrund som chef för entreprenörsenheten på Region Skånes innovationskontor, och styrelseproffset Charlotta Falvin tar plats i styrelsen. Övriga ledamöter är Susanna Bill, Anna Werntoft, Rolf Bjerndell, Hampus Jakobsson och avgående ordförande Pehr Andersson. Björn Bergman och Micael Gustafsson har lämnat Mincs styrelse.

Emiliano Strauss

Minc har i det tysta fått en ny styrelse och för första gången tar politiker plats. Det handlar om tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen