lördag 27 april 2024

inloggad som

Ny vd till Ideon Innovation…

|  
|  

Ola Andersson blir ny vd för Ideon Innovation i Lund. Han har senast arbetat som affärsutvecklare i inkubatorn, och tar över efter Anna Branten som ska arbeta vidare med Ideon-projektet The Yes Way.

Hur ska du utveckla inkubatorn nu?

– Det som Anna Branten gjort under sin period här är att fokusera på att hitta nya målgrupper och öppna upp Ideon för fler. Vi har fått in många nya, spännande entreprenörer som inte kände en naturlig koppling till Ideon förut. Mitt fokus är att fortsätta förvalta det arbetet, men samtidigt skapa ännu tätare samarbeten med universitetet och Lunds kommun.

Vilken typ av entreprenörer vill du se fler av på Ideon?

– Det kan vara bolag som utmanar vårt sätt att tänka. Det kan vara sociala innovationer, vi har nu ett företag hos oss som heter Local Food Nodes och drivs som en ekonomisk förening. De utmanar oss väldigt mycket kring affärsmodeller, hur man som bolag tar betalt och bygger upp sitt team. Vi har även tagit in ett bolag som heter Proetos, där grundaren startat en egen fond som bara ska göra hållbara investeringar. Den här typen av bolag är jätteviktiga för oss, som gör att vi får mer kunskap. Vi vill också tillsammans med LU Innovation hjälpa fler forskare omvandla forskningsresultat till produkter och tjänster.

Ni har hyfsat hög omsättning på vd-stolen, Anna Branten tillträdde så sent som 2017. Hur länge sitter du själv kvar?

– Tre år kanske. Här ska man vara inne och göra en ordentlig insats, men man ska inte fastna för länge. För en sådan här organisation ska vara föränderlig, och man måste få in ny kompetens. Tre år ganska lagom för en vd på en inkubator, det får inte bli en tung statlig organisation, och man ska inte sitta i tioårscykler.

Felicia Frithiof

Ola Andersson blir ny vd för Ideon Innovation i Lund. Han har senast arbetat som affärsutvecklare i inkubatorn, och tar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.