EU-fonden Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak går en oviss framtid till mötes efter Brexit. Nästa år påbörjas en ny programperiod, och ännu är det inte klart hur budgeten ser ut – eller om fonden ens överlever.
Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak har som syfte att stötta samarbetsprojekt mellan svenskar, danskar och norrmän inom innovation, grön ekonomi, transport och företagande. Under nuvarande programperiod, som löper från 2014-2020, har bland andra Region Skåne och Region Hovedstaden deltagit i Interreg-projekt.
EU har under perioden fördelat 10,1 miljarder euro till de hundratals olika interreg-fonderna. Magnus Schönning, programchef för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, tror dock att det kan bli ändring efter Brexit. Ett mindre EU kan innebära en krympt kostym för nästa programperiod.
– Det talas också om att minska antalet interreg-program generellt, så då skulle det faktiskt kunna bli mer pengar till Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak framledes, säger Magnus Schönning till Rapidus.
En större risk än en minskad budget är att programmet helt och hållet läggs ned, menar han:
– EU-kommissionens förslag för ett år sedan ville ju ta bort denna typ av havs- och vattenbaserade Interreg-program. Nu verkar det som att det inte längre är aktuellt, men man vet inte med 100 procents säkerhet hur det kommer bli.
Den brittiska regeringen har tidigare meddelat att man avser fortsätta delta i alla EU-program fram till 2020. Men att Storbritanniens deltagande försvinner har bara en indirekt påverkan på samarbetsprojekten inom Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.
– Det interreg-program med svenska kopplingar som främst och direkt berörs är ju Interreg Nordsjö-programmet, säger Magnus Schönning.
Keld Broksø