fredag 26 april 2024

inloggad som

SEB:s nya riskkapitalbolag siktar på Skåne…

Banken har startat Fairpoint Capital, ett riskkapitalbolag för investeringar i industriell innovation. Precis som SEB Venture Capital ligger fokus på hela Sverige, men Öresund är enligt Fairpoints vd Frederick Johansson en extra intressant region.

– SEB Venture Capital teknologiportfölj i Skåne har gått väldigt bra. En av de första riktigt lyckade investeringarna, Epigress, var till exempel ett Ideon-bolag. Vi tänker absolut komma tillbaks dit, säger han till Rapidus.

Frederick Johansson var 1995 med och startade SEB Venture Capital, som då hette Företagsinvest och fortfarande ligger inom SEB. Fairpoint är istället ett självständigt bolag, med banken som största investerare. Den första fonden är på 900 miljoner kronor, varav banken lagt en halv miljard och resterande kommer från “en handfull svenska institutioner”.

SEB Venture Capital har sedan länge personer som verkar i Skåne, men Fairpoint börjar med fyra personer i Stockholm – som alla formellt lämnar sina anställningar på SEB.

– Det är för tidigt att säga om vi ska ha kontor i Skåne. Men vi är ju en ny fond med lång historia, och precis som SEB Ventures har vi alltid fokus på hela Sverige, inklusive Öresundsregionen. Vi har alltid sett regionen som en väldigt intressant hubb i Skandinavien, säger Frederick Johansson.

Emiliano Strauss

Banken har startat Fairpoint Capital, ett riskkapitalbolag för investeringar i industriell innovation. Precis som SEB Venture Capital ligger fokus på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.