tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Sony-veterans artrosteknik testas skarpt i nytt dotterbolag

Lundabolaget Medotemics och Sony-veteranen Lars Nilssons mjukvara för artrospatienter har börjat testanvändas av privatkliniker. Nu bildar han dotterbolaget MedoRehab för att särskilja de egna kliniska patienttesterna från teknikbolaget.

– Vi kommer helt enkelt prova systemet i egen regi, för att se att hela vårdmetodiken fungerar och har den kliniska nyttan vi säger att den har, säger Medotemics vd och medgrundare Lars Nilsson till Rapidus.

Lars Nilsson blir vd också för det nya dotterbolaget MedoRehab. Målet är att få mätbara resultat som lättare kan sälja in produkten – ett mobilbaserat system baserat på rörelseanalys, med en egenutvecklad algoritm som mäter artrospatienters rörelsemönster under och efter rehabiliteringstiden.

– Man kan då dra slutsatser om patienter utvecklas som det är tänkt, och om det blir en beständig och varaktig förändring. Vi har riktat in oss på artros eftersom det är en så utbredd sjukdom där antalet drabbade tilltar i takt med att vi blir äldre. Men vårt sätt att mäta asymmetrier kan i grunden tillämpas åt olika håll, säger Lars Nilsson.

I teknikbolaget förs därför samtidigt diskussioner med forskare inom Parkinsons sjukdom, cp-skador och korsbandskador om fler tillämpningar. Parallellt med de egna kliniska testerna ansöker Medotemic om europeisk CE-märkning hos Läkemedelsverket. Lars Nilsson är hoppfull om att det kommer ge de första betalande kunderna bland privatkliniker redan till hösten.

Medotemic sitter på inkubatorn Smile i Lund och grundades 2016 av Lars Nilsson, tidigare chef för Sony Mobiles avdelning för bärbar elektronik, tillsammans med matematikerna Andreas Jakobsson och Johan Swärd. Utöver grundarna delägs bolaget av LU Holding och Mats Helgstrand.

Felicia Frithiof

Lundabolaget Medotemics och Sony-veteranen Lars Nilssons mjukvara för artrospatienter har börjat testanvändas av privatkliniker. Nu bildar han dotterbolaget MedoRehab för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Färgrikt bolag söker kapital

  Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Amniotics köps upp – trots allt

  Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Immunovia behöver pengar

  Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.