torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Sony-veterans artrosteknik testas skarpt i nytt dotterbolag

Lundabolaget Medotemics och Sony-veteranen Lars Nilssons mjukvara för artrospatienter har börjat testanvändas av privatkliniker. Nu bildar han dotterbolaget MedoRehab för att särskilja de egna kliniska patienttesterna från teknikbolaget.

– Vi kommer helt enkelt prova systemet i egen regi, för att se att hela vårdmetodiken fungerar och har den kliniska nyttan vi säger att den har, säger Medotemics vd och medgrundare Lars Nilsson till Rapidus.

Lars Nilsson blir vd också för det nya dotterbolaget MedoRehab. Målet är att få mätbara resultat som lättare kan sälja in produkten – ett mobilbaserat system baserat på rörelseanalys, med en egenutvecklad algoritm som mäter artrospatienters rörelsemönster under och efter rehabiliteringstiden.

– Man kan då dra slutsatser om patienter utvecklas som det är tänkt, och om det blir en beständig och varaktig förändring. Vi har riktat in oss på artros eftersom det är en så utbredd sjukdom där antalet drabbade tilltar i takt med att vi blir äldre. Men vårt sätt att mäta asymmetrier kan i grunden tillämpas åt olika håll, säger Lars Nilsson.

I teknikbolaget förs därför samtidigt diskussioner med forskare inom Parkinsons sjukdom, cp-skador och korsbandskador om fler tillämpningar. Parallellt med de egna kliniska testerna ansöker Medotemic om europeisk CE-märkning hos Läkemedelsverket. Lars Nilsson är hoppfull om att det kommer ge de första betalande kunderna bland privatkliniker redan till hösten.

Medotemic sitter på inkubatorn Smile i Lund och grundades 2016 av Lars Nilsson, tidigare chef för Sony Mobiles avdelning för bärbar elektronik, tillsammans med matematikerna Andreas Jakobsson och Johan Swärd. Utöver grundarna delägs bolaget av LU Holding och Mats Helgstrand.

Felicia Frithiof

Lundabolaget Medotemics och Sony-veteranen Lars Nilssons mjukvara för artrospatienter har börjat testanvändas av privatkliniker. Nu bildar han dotterbolaget MedoRehab för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.