torsdag 25 april 2024

inloggad som

Sony-veterans artrosteknik testas skarpt i nytt dotterbolag

Lundabolaget Medotemics och Sony-veteranen Lars Nilssons mjukvara för artrospatienter har börjat testanvändas av privatkliniker. Nu bildar han dotterbolaget MedoRehab för att särskilja de egna kliniska patienttesterna från teknikbolaget.

– Vi kommer helt enkelt prova systemet i egen regi, för att se att hela vårdmetodiken fungerar och har den kliniska nyttan vi säger att den har, säger Medotemics vd och medgrundare Lars Nilsson till Rapidus.

Lars Nilsson blir vd också för det nya dotterbolaget MedoRehab. Målet är att få mätbara resultat som lättare kan sälja in produkten – ett mobilbaserat system baserat på rörelseanalys, med en egenutvecklad algoritm som mäter artrospatienters rörelsemönster under och efter rehabiliteringstiden.

– Man kan då dra slutsatser om patienter utvecklas som det är tänkt, och om det blir en beständig och varaktig förändring. Vi har riktat in oss på artros eftersom det är en så utbredd sjukdom där antalet drabbade tilltar i takt med att vi blir äldre. Men vårt sätt att mäta asymmetrier kan i grunden tillämpas åt olika håll, säger Lars Nilsson.

I teknikbolaget förs därför samtidigt diskussioner med forskare inom Parkinsons sjukdom, cp-skador och korsbandskador om fler tillämpningar. Parallellt med de egna kliniska testerna ansöker Medotemic om europeisk CE-märkning hos Läkemedelsverket. Lars Nilsson är hoppfull om att det kommer ge de första betalande kunderna bland privatkliniker redan till hösten.

Medotemic sitter på inkubatorn Smile i Lund och grundades 2016 av Lars Nilsson, tidigare chef för Sony Mobiles avdelning för bärbar elektronik, tillsammans med matematikerna Andreas Jakobsson och Johan Swärd. Utöver grundarna delägs bolaget av LU Holding och Mats Helgstrand.

Felicia Frithiof

Lundabolaget Medotemics och Sony-veteranen Lars Nilssons mjukvara för artrospatienter har börjat testanvändas av privatkliniker. Nu bildar han dotterbolaget MedoRehab för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.