lördag 4 maj 2024

inloggad som

Stadskontoret rekryterar fem nya toppchefer

Stadskontoret på Malmö stad står inför stora förändringar. Dagens åtta avdelningar blir sex, fem nya avdelningschefer ska tillsättas och näringslivsavdelningen växer med ett utökat ansvar för omvärldsfrågor. Målet är att allt detta ska vara gjort till den 1 juli i år.

– Beslutet fattas i slutet av mars eller början av april och vi har hållit på med arbetet i ett år nu. Stadskontorets organisation har inte förändrats på länge, men stadens har det. Den har gått från stadsdelar till rena facknämnder och förvaltningar. Därmed har Stadskontorets uppdrag också förändrats mycket och nu gör vi en anpassning till det, säger stadsdirektören Andreas Norbrant, som är den som beslutar om den nya organisationen.

Till hösten ska det finnas sex avdelningar som ännu inte fått färdiga namn på Stadskontoret: Näringsliv och omvärld, ekonomi, HR, hållbarhet och analys, kommunikation och IT samt en avdelning för intern ledning och internt stöd.

Kommunikationsdirektören Anders Mellberg blir kvar på sin tjänst, men övriga fem avdelningschefer ska nu rekryteras. Däribland en ersättare till Pehr Andersson, som efter tio år slutar som näringslivsdirektör i Malmö.

– Jag har stor respekt för att Pehr efter tio år säger att det är dags att släppa fram någon annan som kan ta vid. Det betyder mycket att Pehr och andra chefer som påverkas vill vara kvar i organisationen och bidra med sin stora erfarenhet, säger Andreas Norbrant.

I den nya näringslivsavdelningen, oavsett vad den ska heta, samlas även omvärldsfrågor om till exempel samarbete med Danmark och Tyskland. Den planerade tunneln under Fehmarn Bält, som ska binda ihop norra Tyskland med Danmark, är enligt Andreas Norbrant ett skäl till att koppla samman omvärldsfrågorna med näringslivsavdelningen.

– Just när det gäller ny näringslivsdirektör har vi avvaktat med rekryteringen, det finns inte ens en kravspecifikation. Först måste vi bena ut vad som förväntas av den här direktören, det blir en väldigt tung och viktig post, säger Andreas Norbrant.

Niclas Lindstrand

Stadskontoret på Malmö stad står inför stora förändringar. Dagens åtta avdelningar blir sex, fem nya avdelningschefer ska tillsättas och näringslivsavdelningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.