torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bankens självständighet hotas

Kort sagt: Sparbanken Syds färska bokslut avslöjar att banken kan vara på väg mot en tuff framtid. En tillväxt som kan vara på väg att stagnera, risk för fortsatt ökade kostnader och en alldeles för låg lönsamhet på eget kapital är några av de utmaningar som kommer att möta den nya vd som styrelsen nyligen har inlett jakten på. Det har blivit ännu svårare än tidigare att se hur banken ska kunna behålla sin självständighet.

Av Anders Haskel, Gästskribent

När jag för ett år sedan analyserade Sparbanken Syd bokslut var slutsatsen att flera kurvor pekade i rätt riktning men att det samtidigt skulle krävas ännu mer i form av ökade intäkter och sänkta kostnader för att säkra bankens långsiktiga överlevnad. Med ytterligare ett bokslut lagt till handlingarna kan jag konstatera att de frågetecken som fanns för ett år sedan inte har blivit mindre.

Affärsvolymen växte under 2018 med 1,8 procent vilket är mindre än på flera år. Den långsammare utvecklingen beror delvis på börsfallet i slutet av året men signalerar också svårigheten att ta in nya lönsamma affärer i banken trots offensiva satsningar, som en ökad närvaro i Malmöregionen samt ett nyöppnat kontor i Kristianstad.

Tittar vi på de två klart viktigaste intäktskällorna så har såväl räntenettot som provisionsnettot backat något jämfört med 2017. Samtidigt ökar kostnaderna.

Historiskt har Sparbanken Syd kunnat kika in i ladorna och bland annat hittat aktier i Swedbank som kunnat säljas med gott resultat. Efter att de sista aktierna såldes 2016 är denna möjlighet uttömd. 2018 bidrog i stället en utdelning från en säkerhetskassa som funnits inom Sparbankerna och likviderades under året för att lyfta vinsten. Utan denna hade det i grova drag handlat om en halvering av rörelseresultatet jämfört med i fjol.

Bankers framgång kan mätas på olika sätt, men två av de viktigaste nyckeltalen är det så kallade K/I-talet som speglar kostnadernas andel av intäkterna samt räntabiliteten på eget kapital.

Med ett K/I-tal på 0,90 ligger Sparbanken Syd betydligt högre än många andra banker. Kostnadsandelen måste därför rimligen sänkas rätt rejält. Lyckas banken med den utmaningen kommer räntabiliteten som ifjol sjönk till alldeles för låga 2,0 procent från 2,5 procent året före dessutom att se något bättre ut.

Bankens prestationer ska dessutom ses i ljuset av att miljön för att bedriva lönsam bankverksamhet har varit klart gynnsam i Sverige sedan flera år. Vad som händer om vi skulle gå in i en lite djupare lågkonjunktur vill knappast Sparbanken Syds styrelse påminnas om.

I samband med bokslutet blev det känt att Susanne Kallur slutar efter nio år som vd. Styrelsen står nu inför den svåra uppgiften att hitta en efterträdare som är beredd att leda banken under de förmodat tuffa utmaningar som väntar. I den färska årsredovisningen skriver styrelsens ordförande Hans Boberg att ”personen ifråga kommer att få en rivstart då vi i slutet av året börjar arbetet med nästa långsiktiga strategi för Sparbanken Syd”.

Den strategi som Hans Boberg tänker på lär antagligen handla om att tänka i helt nya banor om banken ska kunna överleva som självständig sparbank. Förmodligen är det mesta redan gjort vad gäller möjligheten att tydligt lyfta lönsamheten inom ramen för den befintliga verksamheten. Det går förmodligen inte heller att skära särskilt mycket i kostnaderna utan att det också går ut över intäkterna.

Mer sannolikt är att Susanne Kallurs efterträdare, i den mån vederbörande inte kliver in genom dörren med helt nya idéer om hur bankverksamhet kan bedrivas, i stället blir den person som kommer att genomföra ett samgående med någon annan finansiell aktör. Och ju längre banken väntar med att se sig om efter någon att fria till, desto större är risken att det är någon annan än Sparbanken Syds styrelse som sitter i förarsätet.

Kort sagt: Sparbanken Syds färska bokslut avslöjar att banken kan vara på väg mot en tuff framtid. En tillväxt som kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.