lördag 27 april 2024

inloggad som

Respiratorius cancermedicin tar genväg till marknaden

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar Lundabaserade Respiratorius att hoppa över fas 2b-studier, och istället gå direkt till en fas 3-studie med sin läkemedelskandidat VAL001 mot lymfkörtelcancer.

I och med rekommendationen, som baseras på kandidatens särläkemedelsstatus och kliniska resultat, är fas 3-studien den enda som återstår före ett marknadsgodkännande. Det berättar bolagets vd Johan Drott som bedömer att fas 3-studien som tidigast startar andra kvartalet 2020 med 700 patienter.

– Vi kommer sannolikt att spara något år av klinisk utveckling. Vår målsättning är att inte genomföra studierna själva. Bolaget är sedan en tid i exitfas och planen är att få en partner som har en organisation för marknad och försäljning, säger Johan Drott.

VAL001 är en kombination av redan existerande läkemedel som använts inom andra terapiområden, men visat sig öka cellernas känslighet för cellgiftsbehandling vid lymfkörtelcancer. Bolagets kliniska studier har visat ökad överlevnad vid både ettårs- och tvåårskontroll, vilket är extra positivt då patienter som inte har återfall på två år anses botade.

Respiratorius, som handlas på Spotlight aktiemarknad, knoppades av från Lunds universitet 1999. Största enskilda ägare är Christer Fåhraeus med runt 16 procent av aktierna.

Elisabet Ottosson

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar Lundabaserade Respiratorius att hoppa över fas 2b-studier, och istället gå direkt till en fas 3-studie med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.