torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Susanne Kallur lämnar Sparbanken Syd

|  ,
|  

I samband med bokslutet för 2018 meddelar Sparbanken Syds vd Susanne Kallur att hon ska sluta på banken. Hon är dock kvar på sin post tills en ersättare har rekryterats.

– Det är inga konstigheter, jag är inne på mitt nionde verksamhetsår som vd och banken ska starta sin nästa strategiperiod så jag kände att det behövdes en ny energiinjektion. Drar rekryteringen av nästa vd ut på tiden så blir jag kvar längre och tänker jobba vidare med full kraft, säger Susanne Kallur till Rapidus.

Vad ska du göra sedan?

– Jag är sedan tio år ordförande för konsultföretaget Ekologigruppen och tänker mig att ta ett eller två styrelseuppdrag till. Nu har jag varit i bankvärlden i 20 år så det kan vara bra att göra något annat. Att vara vd är som att ha egna barn medan en styrelseordförande är som att vara mormor eller farmor, man har inte ansvaret 24 timmar per dygn.

Sparbanken Syd redovisar ett rörelseresultat på 30 miljoner kronor för 2018, att jämföra med 37 miljoner kronor 2017. Affärsvolymerna ökade samtidigt med två procent, en avmattning mot tidigare år.

Hur nöjd är du själv med 2018?

– Jag är jättenöjd! Vi håller på att plocka hem våra bolån från SBAB så det har tagit både kostnader och resurser i anspråk. Men vi har tagit nya initiativ inom hållbarhet och vårt nya kontor i Kristianstad har fått en god start.

Hur går det med att ersätta SBAB sedan det avtalet om bolag sades upp i slutet av 2017?

– Det tar lite tid med regelverken så nu har vi skickat in till Finansinspektionen för att få tillstånd att ta över verksamheten själva. Vi kan börja ta tillbaka affären i slutet av det här året, men vi har en flexibel deadline. Jag såg precis att kreditinsitutet Moody´s uppgraderat oss till ”stable outlook” så de ser positivt på avtalet.

I resultaträkningen har ni en stor ”övrig intäkt”, var kommer den från?

– Det är säkerhetskassan som sparbankerna haft gemensamt i flera årtionden och som sedan länge ersatts av Riksgäldens insättningsgaranti, så nu kan den gå in i resultatet i stället.

Niclas Lindstrand

I samband med bokslutet för 2018 meddelar Sparbanken Syds vd Susanne Kallur att hon ska sluta på banken. Hon är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.