fredag 10 maj 2024

inloggad som

Nytt Smilebolag vill minska antalet sjukhusremisser

Smilebolaget Thyrolytics utvecklar en apparat som ska läsa av sköldkörtelhormonnivåer i blodet. Tanken är att apparaten, som kombinerar bio- och nanoteknik, ska användas av personal på vårdcentral för att undvika remiss till sjukhus.

– Det är en ny typ av detektionsteknik för sköldkörtelhormoner. Teknologin är baserad på en biosensor bestående av enzymer som fästs på nanopartiklar. Blodprov placeras på biosensorn som sedan förs in i apparaten där man kan se sköldkörtelhormonnivåer. Målet är att efter klinisk validering få ut metoden i primärsjukvården, säger vd och grundare Mohamad Takwa till Rapidus.

Sköldkörteln bestämmer takten för ämnesomsättningen kroppen. Den vanligaste rubbningen är en hypotyreos – underfunktion i körteln.

Mohamad Takwa är doktor i bioteknik och har tidigare varit vd för bioteknikbolaget Bioextrax. Han driver bolaget tillsammans med Kushagr Punyani som snart är doktorand i nanoteknik, Melissa Florenova som är doktor i medicinteknik och Johan Källstrand som är affärsutvecklare och delägare i bolaget. Källstrand är även vd för Cyclicor och medgrundare till Parlametric i Lund.

Emily Binks

Smilebolaget Thyrolytics utvecklar en apparat som ska läsa av sköldkörtelhormonnivåer i blodet. Tanken är att apparaten, som kombinerar bio- och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.