torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Forskningssamarbete om diabetes en möjlighet för MVA

|  
|  

Medicon Valley Alliance, MVA, ska under det närmaste halvåret undersöka om modellen för ReproUnion-samarbetet om fertilitet kan utökas med fler sjukdomar. Diabetes är en möjlighet.

ReproUnion blev 2018 finalist i RegioStars Awards som ett av EU:s bästa regionala projekt inom hälsovård och samhällsservice, i kategorin som handlade om att skapa bättre tillgång till offentliga tjänster.

Skåne och de danska regionerna Hovedstaden och Själland är partners i ReproUnion. Dessutom ingår universiteten i Lund och Köpenhamn, läkemedelsföretaget Ferring och MVA.

– Om vi i framtiden kan använda ReproUnion som modell för samarbete mellan näringslivet och den offentliga sektorn över sundet är det mycket värdefullt. Det stärker regionens forskningskapacitet, ger mer effektiv hantering av gemensamma resurser och i slutändan bättre vård av patienter, säger MVA:s vd Petter Hartman.

ReproUnions forskningssamarbete om fertilitet fick vid årsskiftet mer pengar från EU-programmet Interreg. Samarbetet har varit igång sedan 2010 i flera olika omgångar och de tidigare Interreg-projekten hade en budget på 15,4 miljoner euro.

Den nya projektomgången har en budget på 6,6 miljoner euro och får halva summan från Interreg. Därmed är det finansierat från i år till och med 2021. ReproUnion har 24 olika forskningsprojekt på 14 olika platser på båda sidor av Öresund.

– Diabetes och autoimmuna sjukdomar hör till de områden som vi tittar närmare på nu. Det finns synergieffekter över sundet med starka forskningsmiljöer på universiteten, en stark industriell tradition och vård i världsklass på regionens sjukhus. Men andra områden kan också bli aktuella. Det ska vi titta närmare på under första halvåret tillsammans med våra medlemmar och samarbetspartners, säger Petter Hartman.

Keld Broksø

Medicon Valley Alliance, MVA, ska under det närmaste halvåret undersöka om modellen för ReproUnion-samarbetet om fertilitet kan utökas med fler […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad