onsdag 6 december 2023

inloggad som

Referat: Trelleborgs mångårige koncernchef besöker Rapidusfrukost

Peter Nilsson har varit koncernchef på Trelleborg i snart 14 år och är en av de mest långlivade cheferna på svenska Large cap-bolag. ”Sveriges headhunters mest hopplösa uppgift”, hette det när han kallades upp på scen. Salen var nästan fullsatt på Grand Hotel i Lund, när 97e Rapidusfrukosten skulle börja, denna gång med Sparbanken Skåne som värd. Mingelbilder ser du här. 

Vad är då hemligheten? Hur lyckas man sitta kvar så länge som koncernchef i ett storbolag? Peter Nilssons korta svar är ”förtroende och öppenhet”, inte minst i dåliga tider. Men han pekar på fem ledord som är viktiga för honom i ledarskapet: förtroendet hör ihop med ansvarstagande, för att ha öppenhet måste du vara ödmjuk. Det femte är motivation, att i största möjliga utsträckning motivera cheferna under honom.

– Jag vill vara personlig och komma ihåg vad alla heter, vad deras barn heter, hur gamla och så vidare. Men jag får använda fusklappar ibland, de flesta träffar jag bara vartannat år eller så, säger Peter Nilsson.

Sista punkten hör givetvis ihop med hans egen motivation för bolaget och dess verksamhet. Han spenderar gärna hela frukostmötet med att berätta om olika tillämpningar för deras polymerer och är uppenbart fascinerad av materialets förmåga att ”täta, dämpa och skydda”.

– Det är kanske inte det hetaste området, bryter Rapidus Jan Wifstrand in. Det finns väl andra material som kan dämpa och absorbera energi?

– Säg ett, svarar Peter Nilsson, inte med de egenskaperna polymerer har.

Faktum är att Trelleborgs polymerer nästan finns överallt, från armbandsur till flygplan. Han berättar att de nyss tagit emot sin största tunnelorder någonsin, värd 180 miljoner kronor, till en 18 kilometer lång tunnel i Kina.

– Men vi kan börja med kaffet, säger Peter Nilsson och pekar mot frukostbuffén, Nespresso är en av våra stora kunder och faktiskt en av våra svåraste applikationer.

Bilindustrin är i dag bara en liten del av koncernens verksamhet, efter att ha legat på runt 60 procent när han tog över som chef. Nu pratar han hellre om flygindustrin, om att en Airbus kan innehålla över 2000 Trelleborgprodukter. Om deras nya tätning till hydralsystemet i landningsställ, med sensorer som mäter friktion och annat, och säger till när den behöver bytas ut.

– Vanligtvis byter man efter 2000 landningar, men nu kan vi se att den håller för 6000 landningar, säger Peter Nilsson.

Mycket av hans arbetstid går åt att resa runt till koncernens cirka 150 fabriker världen över. Men kontoret har han fortfarande i Trelleborg, på vad som ännu kan anses vara huvudkontoret, trots de anställda i staden gått från runt 5000 till 350.

– Nu för tiden har vi ju mer av ett virtuellt högkvarter. Vi rekryterar mycket mer internationellt, vår HR-chef sitter till exempel i Italien, IT i Stuttgard, säger Peter Nilsson.

Publiken bjuds in att nämna fler kända bolag som delar namn med städer eller orter. Flera exempel nämns, som Höganäs, Getinge, Perstorp, Sandvik, Gunnesbo och Billerud, Husqvarna missas. Senare bjuds de in att gissa vilka andra före detta handbollsproffs som sitter som vd på ett börsbolag.

Handboll ja, ett återkommande tema på Rapidus träffar. Peter Nilssons påminns om moderklubben Vikingarna och proffskarriären i IF Saab, som resulterade i en SM-final och två landskamper. Han får se bilder som gamla tränaren Tobbe Larsson skickat och handbollskopplingarna fortsätter. Trelleborg anställde nyligen Hampus Jildenbäck, som nu gått från Lugi för franska St. Raphael och fått gå ner till en 25 procentig tjänst hos Trelleborgkoncernen.

Flera av dem som sitter, lyssnar och i vissa fall gissar är gamla bekantskaper till Peter Nilsson. En av dem är Lars Bruzelius, från BSI & Partners, som anställde Peter efter handbollskarriären. Anställningen skulle vara i fyra år.

– Lars ville ge råd, jag ville fatta beslut, säger Peter Nilsson.

– Mitt råd är ”anställ aldrig vd:ar”, svarar Lars Bruzelius.

Text: Emiliano Strauss
Foto: Roger Nellsjö

Peter Nilsson har varit koncernchef på Trelleborg i snart 14 år och är en av de mest långlivade cheferna på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad