Malmö Yrkeshögskola har fått avslag på samtliga ansökningar om utbildningar inför nästa läsår från Myndigheten för yrkeshögskolan. Om beslutet står fast tvingas skolan lägga ner verksamheten nästa år.
Malmö Yrkeshögskola hade ansökt om tillstånd för att starta 14 olika utbildningar till hösten. Förslagen var framtagna i samarbete med näringslivet och innehöll bland annat en tänkt utbildning i avancerad mobilspelsutveckling, en om mobila lösningar i hälsa och sjukvård samt en om digital turism i samarbete med Simrishamns kommun. Det blev avslag på alla ansökningar.
– Vi har svårt att tolka beslutet, men jag tror att vi inte passar in. Myndigheten vill ha java-utbildningar och sådant som går i alla väder. Vi ska avsluta våra pågående utbildningar, och göra det med flaggan i topp, säger skolans utbildningsledare Claes Magnusson till Rapidus.
I dag utbildas studenter i mobil programmering, mobil handel och content management i skolans regi vid Minc och Media Evolution i Malmö, Ideon i Lund och Mindpark i Helsingborg.
Rapidus har varit i kontakt med Myndigheten för yrkeshögskolan, som är i färd med att ompröva avslagsbesluten efter att ny information kommit in. Men om inga nya utbildningsplatser beviljas blir de studenter som läser tvååriga kurser fram till hösten 2020 den sista kullen på skolan.
– Om två år gör jag nog något annat, jag är trött på utbildningsbranschen och statlig byråkrati. Jag funderar på att öppna en tacotruck och sälja tacos, säger Claes Magnusson.
Med en bakgrund som medgrundare av Academedia och it-konsultfirman Mackmeckarna grundade Claes Magnusson Malmö Yrkeshögskola 2010. I dag är han en av tre heltidsanställda – de flesta lärare på kurserna hämtas från näringslivet.
Medan Malmö Yrkeshögskola riskerar att få lägga ned verksamheten, fick andra YH-utbildningar runtom i Skåne klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan förra veckan. The Game Assembly i Malmö får fortsatt förtroende för sina spelutvecklarutbildningar, Yrkeshögskolan i Eslöv kommer få utbilda 3D-printingspecialister och i Klippan ska Folkuniversitetet utbilda kommersiella drönaroperatörer.
Felicia Frithiof