fredag 9 juni 2023

inloggad som

Tre frågor till chefen för Øresunddirekt…

|  
|  

 … Sandra Forsén, som öppnar tillfälligt Helsingborgskontor för att hjälpa de som vill jobba eller göra affärer på andra sidan sundet.

Varför öppnar ni kontor i Helsingborg?

– Många går mot digitalisering, men vi ser att det behövs personliga samtal för att kunna ge unik information. Allt går inte att hitta i generella texter på internet. Nu när arbetsmarknadsavdelningen i Helsingborgs kommun flyttar till nya lokaler så kan vi lätt och kostnadseffektivt få plats med en tillfällig filial där. I och för sig så gjorde danska analysföretaget Øresundsinstittutet en undersökning för två år sedan som visade att underlaget är för litet för ett fysiskt kontor i Helsingborg, men nu får vi möjlighet att testa detta i ett år. Klockan 10–15 var tredje måndag kommer personal från Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan finnas på plats.

Hur stort är intresset för ert kontor i Malmö?

– Vi hade 21.000 kontakter i form av samtal, besök och mejl till informationscentret i Malmö år 2017. Statistik från 2015 visar att det var 18.500 personer som arbetspendlade över sundet varav en bråkdel, cirka tio procent, pendlade från Danmark.

Vad är viktigt att tänka på för den som vill jobba i Danmark?

 – Det är viktigt att få rätt information från början, att inte komma fel när det gäller exempelvis avtal i samband med att man börjar på nytt jobb. Det gäller skatter om man bor och jobbar i annat land, föräldrapeng och sjukvårdssystem. Vi kan svara på frågor från både svenskar och danskar eftersom vi samarbetar med myndigheter i Danmark.

Elisabet Ottosson

 … Sandra Forsén, som öppnar tillfälligt Helsingborgskontor för att hjälpa de som vill jobba eller göra affärer på andra sidan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl