söndag 28 april 2024

inloggad som

Pila Pharma jagar kapital för större klinisk studie

|  ,
|  

Det Malmöbaserade läkemedelsbolaget Pila Pharma har under vintern tagit in 2,3 miljoner kronor från befintliga ägare och fortsätter jaga nytt kapital för att finansiera den andra kliniska fas II-studien av sin läkemedelskandidat mot diabetes.

Bolaget nådde en milstolpe i november när den första kliniska studien avslutades efter nästan ett års försening. I det första skedet skulle toleransen och säkerheten för kandidaten hos patienter med typ 2-diabetes testas, och under veckan har Pila Pharma kunnat gå vidare med nästa fas II-studie.

– Frågan var hur mycket diabetiker tål, vi testade med en enkel dos i en så kallad dos-eskaleringsstudie. Men det har visat sig att det förmodligen tvärtom är så att diabetespatienter är mer toleranta för den här substansen än resten av befolkningen. Så vi fick öka dosen i första studien och förhoppningsvis har vi nu en tillräckligt stor dos för att kunna visa effekt på morgonblodsockret, säger vd Dorte X Gram till Rapidus.

I den nya fas II-studien ska ett 60-tal patienter rekryteras på sex olika kliniker för att för att testa substansen morgon och kväll under en månads tid. Medan allt fokus och kapital läggs på att nå ”proof-of-concept” med studien pausar bolaget sitt utvecklingslabb där man letar fler tillämpningar för kandidaten XEN-D0501.

Bakom läkemedelskandidaten ligger Dorte X Grams egen forskning på receptorn TRPV1 – eller ”chilireceptorn” – som reagerar på den aktiva substansen i chilifrukt. Det har visat sig att en blockering av receptorn kan reglera insulinet hos diabetessjuka möss, och hennes förhoppning är att detsamma gäller för människor.

Sedan Pila Pharma köpte loss läkemedelskandidaten från brittiska Ario Pharma 2016 har man kunnat gå fort fram eftersom substansen redan fanns i tablettform. Längs vägen har bolaget fått med sig delägare som Almi Invest Syd och Erik Nerpins Blasieholmen Investment Group. Majoritetsägare är alltjämt grundaren och vd:n Dorte X Gram.

Felicia Frithiof

Det Malmöbaserade läkemedelsbolaget Pila Pharma har under vintern tagit in 2,3 miljoner kronor från befintliga ägare och fortsätter jaga nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.