måndag 29 april 2024

inloggad som

Grundarna tar över kämpande MagComp

Eslövsbaserade MagComp säljer halva bolaget, affärsområdet induktorer för kraftelektronik, till en av bolagets tidigare kunder. I samband med försäljningen går Almi Invest och Tequity ur som delägare och grundarna blir huvudägare.

Det berättar bolagets nye vd Fredrik Krantz till Rapidus.

MagComp som 2005 knoppades av från forskning vid Maskinteknik på LTH har kämpat med lönsamheten. Men förra årets rekonstruktion som Rapidus berättat om och den aktuella försäljningen som genomfördes strax innan jul gör att framtiden ser ljus ut, enligt Fredrik Krantz, delgrundare och tidigare affärsområdesansvarig för den del som blir kvar, induktionsuppvärmning. Han vill inte kommentera försäljningen ytterligare.

Fredrik Krantz uppskattar att bolagets omsättning förra året landar på knappt tio miljoner kronor med fortsatt röda siffror på resultatraden.

– Avsikten är att detta ska förändras 2019. Det blir en positiv förändring i och med att vi kan fokusera på ett område. Vi ser klara fördelar med vår produkt inom induktionsuppvärmning, jämfört med andra metoder, samtidigt som affärsområdet induktorer nu fått en hamn, säger han.

Det är Tord Cedell och Peter Jeppsson, båda medgrundare och kvar i bolaget, som utvecklat en speciell järnpulverkomposit som de gjuter ihop till så kallade magnetiska flödesledare som tillsammans med spolen utgör grunden i företagets induktionsvärmare. Bolaget har specialiserat sig på kunder som behöver värma upp metall i sina processer, exempelvis inför rostbehandling eller för att expandera hål för krympmontage av axlar.

– Vår egen tillverkning av flödesledare i eget material, och egen styralgoritm för att driva induktionen, gör att vår värmning har högre verkningsgrad än konkurrerande metoder. Därmed minskas också behoven av kylning, vilket sparar pengar för kunden, säger Fredrik Krantz.

Fem av dagens åtta anställda blir kvar. Bland kunderna finns svenska Sandvik och stålbearbetningsföretag från Schweiz och Tyskland.

Elisabet Ottosson

Eslövsbaserade MagComp säljer halva bolaget, affärsområdet induktorer för kraftelektronik, till en av bolagets tidigare kunder. I samband med försäljningen går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.