lördag 18 maj 2024

inloggad som

Palmstierna ny delägare i miljövänlig fiskodling

Scandinavian Aquasystems har utvecklat ett system för fiskodling på land och knyter nu till sig familjen Palmstierna, ägare av godset Maltesholm utanför Kristianstad, genom en riktad nyemission.

– Palmstierna är en strategiskt viktig delägare. Just nu håller vi på att etablera relationen, säger företagets medgrundare Mikael Olenmark Dessalles, men vill inte avslöja mer.

Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles grundade 2013 Scandinavian Aquasystems. Bolaget har tagit fram ett fiskodlingskoncept och varumärket Gårdfisk, och säljer fisken till några livsmedelskedjor i bland annat Lund. Nu pågår diskussioner med sikte att skriva avtal med de första underleverantörerna. Kravet är att de har jordbruk så att de kan ta hand om avfallet, som är ett näringsrikt vatten, som gödning.

– Landbaserad fiskodling har inte gått bra tidigare eftersom det är svåra system att sköta. Vi har testat oss fram och har nu ett bra och miljövänligt koncept. I år går vi in i en ny fas och ska jobba med infrastrukturen: andra ska producera med våra system. Vi levererar system och småfisk, utveckling och service och säljer sedan fisken, säger Mikael Olenmark Dessalles.

Bolaget, som har fem anställda samt fiskodling och utveckling på en gård i Skättilljunga utanför Tollarp, omsatte över fyra miljoner kronor 2017, men runt 1,5 miljoner förra året, enligt Mikael Olenmark Dessalles uppskattning.

– Förra året satsade vi på att bygga upp verksamheten. Detta år ska bli vårt expansionsår och vi siktar på att få ett tiotal underleverantörer de kommande åren, med start i Sverige, säger han.

Familjen Palmstierna går nu in med 750.000 kronor. Förra året gick LRF in som delägare med nära fyra miljoner kronor medan LMK Industri och Almi Invest satsade tillsammans drygt sex miljoner i bolaget.

Elisabet Ottosson

Scandinavian Aquasystems har utvecklat ett system för fiskodling på land och knyter nu till sig familjen Palmstierna, ägare av godset […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]