söndag 28 april 2024

inloggad som

Canimguide får ny vd och söker mer kapital

Carl-Magnus Högerkorp går in som vd i cancerbolaget Canimguide Therapeutics. Lundabolaget befinner sig mitt i en finansieringsrunda och hoppas att inom kort få in det sista av de önskade 25 miljoner kronor, förmodligen från existerande ägare. Det uppger bolagets styrelseordförande Anders Månsson. Bolaget planerar att till sommaren söka ytterligare kapital i storleksordningen 40 miljoner för kommande kliniska studier.

Canimguide har en pågående fas I-studie i Lund på runt 15 patienter med munhålecancer. Eftersom bolaget i olika försök kunnat visa att deras substans P28R också ger effekt på tumörer spridda i kroppen för en rad olika cancertyper är målet att innan 2019 års slut starta nästa kliniska prövning, en fas I/fas II studie, där läkemedelssubstansen sprids i kroppen.

– Vi har ännu inte bestämt vilken cancertyp vi ska studera i de nya kliniska studierna. Potentiellt kan nämligen substansen bli en generell applikation mot cancer, säger Anders Månsson.

Canimguide var till i våras lett av Leif Håkansson. Han grundade bolaget baserat på sin upptäckt av substans P28R, som blockerar en mekanism i kroppen som i sin tur hindrar immunförsvaret att attackera cancerceller. Då kom Johan Drott in som vd på deltid samtidigt som han hade samma position på två andra Lundabolag, Respiratorius och Diaprost. Nye vd:n Carl-Magnus Högerkorp kommer från en vd-tjänst på Edvince på företagsinkubatorn SmiLe i Lund.

– Vi är glada att Carl-Magnus Högerkorp kan arbeta heltid i bolaget. Han passar utmärkt med sin bakgrund som disputerad immunolog med MBA-examen, säger Anders Månsson.

Elisabet Ottosson

Carl-Magnus Högerkorp går in som vd i cancerbolaget Canimguide Therapeutics. Lundabolaget befinner sig mitt i en finansieringsrunda och hoppas att inom kort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.