onsdag 6 december 2023

inloggad som

IO Interactive ska hyra helt våningsplan i DevHub

Köpenhamnsbaserade IO Interactive, bolaget bakom den välkända ”Hitman”-serien, är på väg att öppna spelstudio i centrala Malmö. Det uppger flera källor för Rapidus. Spelbolaget ska enligt planen hyra ett helt våningsplan i Vasakronans fastighet, som redan hyser branschklustret DevHub.

DevHub upptar i dag tre våningar i fastigheten, där IO Interactive kommer hyra den fjärde. Lokalerna är enligt uppgift till Rapidus stora nog att rymma ett 40-tal utvecklare men hur många IO Interactive kommer vara initialt är ännu oklart.

IO Interactive har funnits sedan slutet av 1990-talet och genom åren rönt stora framgångar med ”Hitman”, en serie actionspel som även blivit film. Sommaren 2017 var bolaget dock nära att gå under då den japanska ägaren Square Enix ville dra sig ur. Det hela slutade med att ledningen köpte ut bolaget, där delar av personalstyrkan på cirka 180 anställda samtidigt tvingades gå.

Sedan dess har ekonomin stabiliserats, bland annat efter att IO Interactive lockat avsevärt fler betalande spelare med hjälp av en gratis provversion av ”Hitman”. Senaste bokslutet, som sträcker sig till mars 2018, var omsättningen visserligen halverad till 120 miljoner danska kronor. Men vinsten ökade samtidigt tiofalt till 41 miljoner danska kronor.

IO Interactives intåg följer en trend där allt fler stora spelbolag etablerar sig i Malmö. De senaste två åren har såväl Paradox Interactive som Avalanche Studios startat utvecklingsstudior i staden. Parallellt har Sharkmob, grundat av en grupp tidigare chefer på Massive Entertainment, dragit igång utvecklingen av sitt än så länge hemliga actionspel.

Rapidus har utan framgång försökt nå företrädare för IO Interactive för en kommentar.

Erik Olausson

Köpenhamnsbaserade IO Interactive, bolaget bakom den välkända ”Hitman”-serien, är på väg att öppna spelstudio i centrala Malmö. Det uppger flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad