måndag 29 april 2024

inloggad som

Watersprint får ny delägare – och 15 miljoner

|  ,
|  

Vattenreningsbolaget Watersprint tar in 15 miljoner kronor, och får därmed en ny delägare i Stockholmsbaserade ängelinvesteraren Sven Joel Härgestam. Han står för lejonparten av investeringen via sitt bolag Arpeggio.

– Kapitaltillskottet kommer att möjliggöra att bolaget lyfter. Vi kommer att få igång de produkter vi redan har, utveckla en ny mindre dricksvattenreningsprodukt för enskilda hushåll, och sedan ska bolaget vara lönsamt, säger Pete Anderson, säger Watersprints vd Pete Andersen.

Watersprint bildades 2013 med idén att rena vatten med hjälp av en patenterad teknik som använder LED-genererat UV-ljus. I dag finns bolagets produkt i olika varianter på vattenledningar och för fältvarianter.

Tidigare i år ingick Lundabolaget samarbete med vattenkranjätten FM Mattsson. Den duschpanel som kom ur detta samarbete ska i veckan installeras hos första kunden, Malmö stad. Duschpanelen eliminerar legionellabakterier i duschvatten, vilka annars kan orsaka allvarlig lunginflammation.

Panelerna består av en FM Mattsson-blandare som har ett automatiskt urspolningsystem av stillastående vatten. Denna är kompletterad med Watersprints reningsenhet som eliminerar bakterierna. Dessa paneler är intressanta för exempelvis idrottsanläggningar och skolor där duscharna kan stå oanvända längre tider, enligt Pete Anderson.

– Vi har en större order från FM Mattsson. De ska stå för marknadsföringen och vi ska vara vetenskaplig och teknisk support nu när försäljningen ska dra igång med start i Norden. Vi har också en stor order från bolaget Safeman, där vår enhet ingår i reningssystem för dricksvatten till skolor, företag och byar i Afrika via deras fabrik i Rwanda, säger Pete Andersen.

Watersprint finns på Medicon Village i Lund, och har fem anställda samt konsulter.

Elisabet Ottosson

Vattenreningsbolaget Watersprint tar in 15 miljoner kronor, och får därmed en ny delägare i Stockholmsbaserade ängelinvesteraren Sven Joel Härgestam. Han […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.