fredag 23 februari 2024

inloggad som

Fast Track Capital II tar in 18 miljoner – ska investera på Minc

Med 18 miljoner i kassan, varav merparten från lokala affärsänglar, ska Malmöbaserade Fast Track Capital II de närmaste två åren gå in i närmare 40 uppstartsbolag. Utöver företagen i acceleratorn Fast Track är det inkubatorbolagen på Minc som får del av guldregnet.

Den nya fonden får mer än dubbelt så stora muskler som Fast Track Capital I, där bland andra Martin Gren och Hampus Jakobsson stod för kosingen. De är även med denna gång, tillsammans med över 40 andra affärsänglar från regionen, exempelvis tidigare Mincchefen Mårten Öbrink och Beepsend-grundaren Elisabeth Brevenson.

– 40 procent av affärsänglarna är nya och har inte tidigare investerat i startup-företag. Tanken är att de ska gå med i strukturen, skaffa sig erfarenhet och sedan kunna göra följdinvesteringar på egen hand. På så sätt bygger vi upp ekosystemet, säger Mincs tillförordnade vd Jeanette Andersson till Rapidus.

Hon lyfter även fram att ett tredjedel av investerarna är kvinnor.

Ni kommer arbeta med att bygga upp ekosystemet av affärsänglar – blir ni inte en konkurrent till Connects sydsvenska gren då?

– Nej, vi rekommenderar alla affärsänglar att gå med i Connect för att lära sig mer. Och vi kommer vara hårt knutna till Minc medan Connect verkar i hela regionen, säger Jeanette Andersson.

Pengarna i Fast Track Capital II ska dels gå till två årskullar i acceleratorprogrammet Fast Track. Men även 12-18 bolag i Mincs inkubator ska stöttas med 300.000 kronor vardera.

Av de 18 miljonerna kommer 8 miljoner från statliga Saminvest, som även lovat matcha de tänkta följdinvesteringarna från de deltagande affärsänglarna. Faller allt ut enligt plan handlar det därmed totalt om närmare 60 miljoner kronor till uppstartsbolagen.

Dessutom ska Fast Track Capital II enligt planen följas av Fast Track Capital III om två år, uppger Jeanette Andersson.

Erik Olausson

Med 18 miljoner i kassan, varav merparten från lokala affärsänglar, ska Malmöbaserade Fast Track Capital II de närmaste två åren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.