fredag 26 april 2024

inloggad som

Fast Track Capital II tar in 18 miljoner – ska investera på Minc

Med 18 miljoner i kassan, varav merparten från lokala affärsänglar, ska Malmöbaserade Fast Track Capital II de närmaste två åren gå in i närmare 40 uppstartsbolag. Utöver företagen i acceleratorn Fast Track är det inkubatorbolagen på Minc som får del av guldregnet.

Den nya fonden får mer än dubbelt så stora muskler som Fast Track Capital I, där bland andra Martin Gren och Hampus Jakobsson stod för kosingen. De är även med denna gång, tillsammans med över 40 andra affärsänglar från regionen, exempelvis tidigare Mincchefen Mårten Öbrink och Beepsend-grundaren Elisabeth Brevenson.

– 40 procent av affärsänglarna är nya och har inte tidigare investerat i startup-företag. Tanken är att de ska gå med i strukturen, skaffa sig erfarenhet och sedan kunna göra följdinvesteringar på egen hand. På så sätt bygger vi upp ekosystemet, säger Mincs tillförordnade vd Jeanette Andersson till Rapidus.

Hon lyfter även fram att ett tredjedel av investerarna är kvinnor.

Ni kommer arbeta med att bygga upp ekosystemet av affärsänglar – blir ni inte en konkurrent till Connects sydsvenska gren då?

– Nej, vi rekommenderar alla affärsänglar att gå med i Connect för att lära sig mer. Och vi kommer vara hårt knutna till Minc medan Connect verkar i hela regionen, säger Jeanette Andersson.

Pengarna i Fast Track Capital II ska dels gå till två årskullar i acceleratorprogrammet Fast Track. Men även 12-18 bolag i Mincs inkubator ska stöttas med 300.000 kronor vardera.

Av de 18 miljonerna kommer 8 miljoner från statliga Saminvest, som även lovat matcha de tänkta följdinvesteringarna från de deltagande affärsänglarna. Faller allt ut enligt plan handlar det därmed totalt om närmare 60 miljoner kronor till uppstartsbolagen.

Dessutom ska Fast Track Capital II enligt planen följas av Fast Track Capital III om två år, uppger Jeanette Andersson.

Erik Olausson

Med 18 miljoner i kassan, varav merparten från lokala affärsänglar, ska Malmöbaserade Fast Track Capital II de närmaste två åren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.