måndag 26 februari 2024

inloggad som

Nytt IoT-samarbete får Vinnovafinansiering

För drygt ett år sedan tilldelades Lunds kommun tolv miljoner kronor för ett samarbete med bland annat Malmö Stad kring utvecklandet av smarta offentliga miljöer. Nu får ett nytt anknutet projekt två miljoner för att utreda säkerheten i offentliga nätverk för uppkopplade prylar.

I det aktuella projektet ingår klusterorganisationen Mobile Heights, mobilforskningsinstitutet Rise Sics samt bolagen Sensative och U-blox. Tanken är att knyta an till projektet ”Smarta Offentliga Miljöer” i Lund och Malmö för att testa säkerheten i en verklig miljö.

– Det finns i dag potentiella risker med säkerheten när information går från en punkt till en annan som gör att angripare kan få tillgång till informationen på vägen, säger Johan Lindén, projektledare på Mobile Heights.

Han uppger att system blir sårbara när data byter protokoll; då de uppkopplade sensorernas data packas om till det nya protokollet. Det nya samarbetet ska undersöka något som kallas objektsäkerhet, som skyddar data från källa till slutpunkt.

– Projektet kommer att titta på de allra senaste säkerhetsfunktionerna men även på hur man kan utveckla dem ytterligare, säger Johan Lindén.

Samarbetsprojektet pågår till årsskiftet 2019-2020. Det kommer använda U-blox IoT-hårdvara och Sensatives plattform som kan koppla ihop sensorer och uppkopplade prylar från olika tillverkare.

U-blox utvecklar produkter för större industrier inom området radiokommunikation med kort räckvidd. Rise Sics-institutet arbetar bland annat med internetstandardisering inom ramen för IETF-gemenskapen, eller Internet Engineering Task Force.

Emiliano Strauss

För drygt ett år sedan tilldelades Lunds kommun tolv miljoner kronor för ett samarbete med bland annat Malmö Stad kring […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.