torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Försäkringsaffärer lyfter skånsk IT-återvinning

|  
|  ,

Staffanstorpsbaserade Godsinlösen Nordic, GIAB, ökar sin omsättning från 100 till 150 miljoner kronor i år. Affärsidén om cirkulär ekonomi genom att rekonditionera teknikprodukter, har gett dem en kundkrets som omfattar nästan samtliga svenska försäkringsbolag.


– Till en början var det bara Folksam och LF Skåne som var med på tåget, men i takt med att hållbarhetsfokuset har flyttats fram generellt har fler hakat på, säger GIAB:s vd och medgrundare Christian Jansson.

Verksamheten började med att man tog emot och rekonditionerade mobiltelefoner som slutat fungera, då man insåg att det gamla systemet med kontantersättning inte var anpassat för den ombytliga marknaden. Dels blev det dyrt för försäkringsbolaget, dels fick kunden ofta inte igen tillräckligt för att köpa en likvärdig produkt.

– Till en början fanns ett visst motstånd för tjänsten, som kallas Mobilcirkeln, men i dag har försäkringsbolagen en kundnöjdhet på över 90 procent med det här systemet, säger Christian Jansson.

2017 ökade omsättningen från 67 till 102 miljoner kronor, 2018 ser den siffran ut att bli 150 miljoner. Enligt Christian Jansson beror det senaste årets uppgång på att många pilotprojekt gått över i fullskalig tjänst samt att en handfull Länsförsäkringsbolag har tillkommit som kunder. Men också för att GIAB har breddat sin verksamhet.

– Ett av våra fyra verksamhetsområden handlar om hållbar IT. Där vi raderar och hittar nya kunder till företagsdatorer som är färdigleasade efter oftast tre år. De andra två benen är konsultverksamhet för att upprätta hållbarhetsrapporter och så Returhuset.

Returhuset i Staffanstorp är en både fysisk och digital butik för varor som returnerats från e-handelsbolag. Varor som skadats men som fortfarande är brukbara. GIAB reparerar och säljer vidare och samarbetar idag med exempelvis Ellos, CDON och mattbolaget Carpet Vista med huvudkontor i Limhamn.

Under året har antalet anställda ökat från 29 till 51.

Christian Jansson utsågs igår till “Årets manliga stjärnskott” i södra Sverige på revisionsjätten EY:s gala Entrepreneur of the Year.

Magnus Erlandsson

Staffanstorpsbaserade Godsinlösen Nordic, GIAB, ökar sin omsättning från 100 till 150 miljoner kronor i år. Affärsidén om cirkulär ekonomi genom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.