tisdag 23 april 2024

inloggad som

…och skissar på nästa sydsvenska riskkapitalfond

2018 har varit magrare för Almi Invest Syd vad gäller försäljningar, men tidigare års avyttringar av noterade portföljbolag har redan gett tiotals miljoner kronor mer än beräknat i kassan. Därmed ser det ut att bli en fortsättning på den sydsvenska riskkapitalverksamheten, även efter att dagens EU-finansiering löper ut.

Av de 200 miljoner kronor som Almi Invest Syd ska investera fram till 2021 var 40 miljoner kronor tänkta att komma från försäljningar av portföljbolag. Den nivån har ledningen redan passerat med råge, uppger vd Lars Persson. Bland annat har Almi Invest Syd det senaste året sålt delar av sitt innehav i numera noterade Lundabolagen BibbInstruments och Acconeer.

– Ackumulerat har vi gjort exits för 60-70 miljoner kronor, säger Lars Persson till Rapidus.

Därmed finns i dag över 20 miljoner kronor som kan bilda grund för en efterföljare till Almi Invest Syd, när dess mandat löper. Något formellt beslut är ännu inte fattat, men enligt Lars Persson är samtliga intressenter inställda på en fortsättning.

– Såväl Region Skåne som Region Blekinge är angelägna om att investeringsverksamheten ska fortsätta, även om det inte blir någon EU-finansierad ny fond efter 2021, säger han till Rapidus.

Erik Olausson

2018 har varit magrare för Almi Invest Syd vad gäller försäljningar, men tidigare års avyttringar av noterade portföljbolag har redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad