torsdag 18 april 2024

inloggad som

Kockums skonas inte i Saabs svältkur

Igår släppte noterade försvarskoncernen Saab nyheten att de ska minskar personalstyrkan i Sverige med 850 personer. Anledningen är bland annat att Saabs affärsområden förändras i riktning från utveckling mot produktion och därmed behöver manna om. Det gäller även Saab Kockums, uppger Saab Grops kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson för Rapidus.

– Det finns ingen plan på något stort varsel, utan minskningen som ska vara slutförd under 2019 kommer till största delen ske genom naturliga avgångar och att konsulter får sluta, säger Sebastian Carlsson.

Av Saabs svenska personal på runt 17.000 är det 300 anställda och 550 konsulter som kommer få lämna företaget.

– Som helhet har Saab haft en enormt stark tillväxt, 50 procent de senaste fyra åren. När man nyanställer tusentals personer blir arbetet till slut ineffektivt. Vi vill säkerställa att vi är lönsamma även om tio år, säger Sebastian Carlsson till Rapidus.

Saab Kockums är ett av sex affärsområden, och omfattar förutom Malmö även en lika stor verksamhet i Karlskrona och mindre enheter i Helsingborg och Muskö i Stockholms skärgård. Som Rapidus nyligen rapporterat har personalstyrkan i Malmö mer än fördubblats sedan Saab köpte Kockums av Thyssenkrupp Marine Systems 2014. I dag arbetar 600 anställda vid utvecklingsavdelningen i Malmö under nytillträdda platschefen Cecilia Larsson. /Elisabet Ottosson

Igår släppte noterade försvarskoncernen Saab nyheten att de ska minskar personalstyrkan i Sverige med 850 personer. Anledningen är bland annat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.