måndag 29 april 2024

inloggad som

Semmy Rülf lämnar nyfinansierat Lytics

Malmöbaserade Lytics har nyss stängt sin andra emission sedan i våras. AI-bolaget fick då in drygt tre miljoner kronor och nu ytterligare två miljoner. Samtidigt har bolaget organiserat om i verksamheten och nyligen ersatt avgående ordförande Semmy Rülf.

Den nya ordföranden, advokaten Patrik Gustafsson från Malmöbyrån Maqs, är dock ingen nykomling i bolaget. Han har bakgrund från numera Ebay-ägda Expertmaker som Lytics knoppades av från 2011.

Hans föregångare Semmy Rülf, ordförande på GWS Production och tidigare ordförande på Dignitana, lämnar bolaget. Detta trots att han för mindre än ett år sedan, i samtal med Rapidus strax efter tillträdet, uttryckte ett tydligt intresse att gå in som delägare. Då var dock planen att notera sig under 2018.

– I likhet med andra bolag som gick mot notering under förra våren så var det ett hack i skivan också för oss. Många investerare väntar nog på att vi ska nå en kommersialisering av produkten. Vår plan är att resa kapital externt under 2019, säger Mattias Paulsson, vd på Lytics.

Bolaget utvecklar en AI-baserad mjukvara som, genom analys av stora datamängder, ska kunna förutse när dialyspatienter kommer behöva vård. Som indata använder den framför allt information från journaler och dialysmaskiner, men i framtiden ska den även kunna ta hänsyn till data om patienternas kost, motionsvanor eller labbresultat.

Tekniken har tidigare testats på Centers for Dialysis Cares dialyskliniker i Ohio och nu genomför bolaget studier på njursjuka personer i Lund. Dessa handlar om utveckling av en kompletterande teknik riktad mot dialys och ska inom kort utvidgas med patienter från Malmö, uppger Mattias Paulsson.

– Vi arbetar idag med ett par klinikkedjor inom kronisk njursvikt och har som mål att nå ett kontrakt vid årsskiftet. Vi är pionjärer inom vårt område och därför bryter vi också ny mark med affärsmodellerna, säger han.

Lytics har genomfört en omorganisation som innebär att man bryter loss bolagets andra affärsområde – att sälja system för insamling av data till kliniska studier – och lägger det i ett dotterbolag: Lytics Data Capture. Avknoppningen sker ihop med Malmöbaserade mjukvarubolaget Virtual Object och dess grundare Orhan Mekic.

– Vi arbetar för att skala upp den verksamheten tillsammans med Orhan, som arbetat som konsult för Lytics de senaste åren, säger Mattias Paulsson.

Moderbolaget ska fokusera på att kommersialisera och bredda AI-plattformen. Verksamheten finansieras än så länge av riskkapital, från en ägarskara som inkluderar Swedish Growth Fund. Sedan 2016 har Lytics tagit in nära 19 miljoner kronor, inräknat pågående emission som riktar sig mot befintliga ägare. Ett tiotal personer arbetar i bolaget.

Emiliano Strauss

Malmöbaserade Lytics har nyss stängt sin andra emission sedan i våras. AI-bolaget fick då in drygt tre miljoner kronor och nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.