fredag 26 april 2024

inloggad som

Atos Medical växer med sju nyförvärv

|  , , ,
|  

Miljardkoncernen Atos Medical, med huvudkontor i Malmö, har förvärvat sex distributörsföretag i Europa och Kanada under 2017. Samtidigt nettoomsättningen till nära 1,3 miljarder kronor. I januari i år förvärvades ytterligare ett bolag, tyska Heimomed.

Ifjol växte Atos Medical rejält, det visar siffrorna i koncernens årsredovisning. De nya distributörsbolagen finns i Tyskland, Nederländerna, Danmark, Kanada, Polen och Ungern. I bokslutet ingår köpen i posten “investeringar i immateriella tillgångar” på sammanlagt 260 miljoner kronor. Med nyförvärven har koncernen nu dotterbolag i ett 20-tal länder.

Atos utvecklar medicintekniska hjälpmedel åt bland andra laryngektomi-patienter, vilka har fått operera bort struphuvudet, exempelvis på grund av cancer. Laryngektomi-produkterna, bland annat röstventiler samt fukt- och värmeväxlare för inandningsluft, motsvarar i dag 80 procent av koncernens miljardomsättning.

Med årets uppköp av medicinteknikbolaget Heimomed får Atos Medical ett komplement till en annan produktkategori, sina egna trakeostomiprodukter som är riktade mot patienter som är tvungna att andas genom ett hål i halsen, ett trakeostoma. Prislappen är några hundra miljoner kronor.

Koncernens viktigaste tillväxtmarknader är Nordamerika och Sydeuropa, med vardera nära 20 procent av omsättningen 2017. Den största försäljningen, nära 60 procent, gjordes i övriga Europa. Nettoomsättningen landade på 1.266 miljoner kronor och rörelseresultat före avskrivningar blev  504 miljoner kronor.

Vid koncernens Hörby-anläggning, med 150 anställda, finns utveckling och viss tillverkning. Atos har nära 700 anställda globalt. Huvudkontoret ligger sedan några år i Malmö.

Atos såldes 2016 av riskkapitalbolaget EQT till den franska riskkapitaljätten PAI för en hemlig summa. PAI äger även kemikoncernen Perstorp. Rapidus har kontaktat Atos Medical för en kommentarer, men vd Claus Bjerre har inte gått att nå.

Elisabet Ottosson

Miljardkoncernen Atos Medical, med huvudkontor i Malmö, har förvärvat sex distributörsföretag i Europa och Kanada under 2017. Samtidigt nettoomsättningen till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.