lördag 27 april 2024

inloggad som

Johan Qviberg ny ägare i LTH-avknoppning

Lundabolaget Xenergic som utvecklar strömsnåla datorminnen, så kallade SRAM, har tagit in åtta miljoner kronor via en nyemission. De största nytillkomna ägarna är Johan Qviberg genom Quinary Investment, Almi Invest och affärsängeln Filip Larsson.

SRAM – som står för Static Random Access Memory – används som cacheminne för att temporärt lagra data och snabba upp beräkningarna i högpresterande mikroprocessorer. Enligt Xenergics vd Babak Mohammadi upptar detta minne normalt sett upp till 70 procent av processorytan och kan ofta stå för över hälften av den totala energiförbrukningen i en produkts integrerade kretsar. Dessutom står det för en betydande del av tillverkningskostnaden.

– Vi har lyckats kombinera en extremt låg energiförbrukning, med en reducerad strömförbrukning på upp mot 90 procent. Samtidigt har ytan minskats med närmare 40 procent, säger Babak Mohammadi som tillsammans med Joachim Rodrigues utvecklat tekniken vid LTH:s institution för elektro- och informationsteknik.

Han förklarar att när minnets storlek minskar, frigörs också yta som kan öka produktens funktionalitet. Som exempel på användningsområden nämns batteridrivna mobila enheter där låg strömförbrukning är viktigt, som hörapparater och produkter inom Internet of Things.

Av befintliga ägare deltar även LU Holding och Xenergics styrelseordförande Anders Berglund i emissionen.

– En stor fördel med vår produkt är att minnet kan tillverkas med redan befintliga teknologier. Vi har en färdig ritning som våra kunder köper och sedan integrerar direkt i sin infrastruktur, förklarar Anders Berglund.

Xenergic har i dagsläget ett tiotal personer knutna till bolagets operativa verksamhet. Johan Qviberg var storägare i LTH-avknoppningen Mistbase, som köptes upp av ARM. 

Magnus Erlandsson

Lundabolaget Xenergic som utvecklar strömsnåla datorminnen, så kallade SRAM, har tagit in åtta miljoner kronor via en nyemission. De största nytillkomna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.