fredag 3 maj 2024

inloggad som

Inkasso ett hinder när affärerna över sundet ökar

I takt med att affärerna över Öresund ökar, blir skillnader i regler för indrivning av inkassokrav ett allt större hinder. Särskilt för danska företag.

– Det kan vara svårt att driva hem krav från Danmark så att det lönar sig, särskilt om skulden är lägre än 20.000 kronor, säger Claes Kronström, advokat och partner hos Ohiln Nordgård Advokater i Malmö – och medlem i föreningen Oresundsadvokater.

Eftersom framför allt arvoden och löner, som advokater lägger på kraven, är mycket lägre i Sverige kan man inte få tillbaka så mycket per krav som i Danmark.

– Vi advokater kan inte ta nära så mycket för vårt jobb i Sverige innan fallet nått domstol. Danska advokater kan lägga på ett arvode även innan fallet nått domstol. Det betyder att danska bolag med krav i Sverige får betala lönerna själva. I Danmark kan det därmed innebära betydligt större omkostnader att kräva en skuld i Sverige, fortsätter Claes Kronström.

Åt andra hållet kan höga löner och arvoden i Danmark innebära större risker för svenska bolag vid förlorat inkasso.

– Det kan bromsa försäljningen att omkostnaderna kan bli så stora i Danmark, säger Claes Kronström.

Svenska Kronofogden har inget ansvar i Danmark, där advokater och inkassoföretag driver in beloppen. Danska inkassobolaget Collectia ser istället affärsmöjligheter i att hjälpa bolag över sundet, sedan de öppnade kontor i Malmö för drygt ett år sedan. I juli i år köpte dessutom Collectia de två inkassoföretagen i OpusCapita Kredithanterarna och Svenska Fakturaköp.

– Uppköpet av svenska företag är ett steg på vägen mot att kunna erbjuda en nordisk lösning, säger Christian la Cour Valentin, vd på Collectia.

För ett par år sedan hade Oresundsadvokater ett seminarium om inkasso över sundet, men de har inte lyckats skapa någon förändring på området.

– Att tro att vi kan göra om reglerna kan vi glömma. Vi måste arbeta med de skillnader som finns, säger Helle Ahlenius Pallesen, direktör för Oresundsadvokater.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I takt med att affärerna över Öresund ökar, blir skillnader i regler för indrivning av inkassokrav ett allt större hinder. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.