torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Amazons textigenkänning ger nya tillämpningar för Mapillarys teknik

Malmöbolaget Mapillarys teknik för att samla in och automatiskt analysera bilder på vägnätet används redan av en rad amerikanska kommuner för att hålla koll på vilka vägskyltar som finns var. Framöver ska systemet även kunna kartlägga städernas parkeringsutrymme – tack vare IT-jätten Amazons textigenkänning.

Mapillary har sedan starten 2013 byggt upp en databas med över 350 miljoner bilder från världens alla hörn. Att automatiskt identifiera objekt i gatubilderna, som träd, lyktstolpar, bilar och olika skyltar, är det som de senaste åren lockat såväl investerare som kunder från fordonsindustrin, bland annat Volkswagen-gruppen. Men en av de tidigaste kunderna var staden Los Angeles, som istället använder tekniken för att underlätta inventeringen och underhållet av tusentals vägskyltar i kommunen.

Att kartlägga den tillgängliga kapaciteten av parkeringsplatser kräver dock att tekniken även måste kunna tolka parkeringsskyltar och det är här Amazon kommer in i bilden.

– Det finns några få företag som lagt väldigt mycket resurser på att göra bra textigenkänning och Amazon är ett av dem, säger Mapillarys vd Jan-Erik Solem.

Konkret innebär avtalet att Mapillary betalar IT-jätten för att få extrautrusta sitt system med Amazons textigenkänning. Det ska ge nya kunder till Mapillary bland amerikanska kommuner och trafikmyndigheter. Och parkeringsskyltar är bara första steget, uppger Jan-Erik Solem.

– På sikt kommer vi göra det på alla objekt där det kan finnas intressant text. Uppenbara kandidater är fasader på byggnader då man vill uppdatera platsdatabaser. Vad finns det på den här adressen, är det en butik, en frisör eller vad? Vi börjar med parkering och vi börjar i USA för att det är en ganska het marknad just nu, säger han till Rapidus.

Mapillarys nettoomsättning tog ett skutt under 2017, från nära noll till cirka 7 miljoner kronor. Enligt Jan Erik Solem har bolaget redan omsatt mer i år än under hela 2017. Då slutade resultatet på över 30 miljoner i förlust.

– Det kommer med största sannolikhet vara ett negativt resultat i år och troligtvis det mesta, om inte hela, 2019. Vi är i en expansionsfas och har precis tagit in riskkapital, så det ligger i planen, säger Jan-Erik Solem.

Det omskrivna Malmöbolaget sysselsätter i dag ett 40-tal anställda, med planen att bli runt 55 innan årsskiftet. Bland ägarna finns Atomico, Sequoia Capital och sedan i våras även BMW Ventures.

Erik Olausson

Malmöbolaget Mapillarys teknik för att samla in och automatiskt analysera bilder på vägnätet används redan av en rad amerikanska kommuner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.