lördag 4 maj 2024

inloggad som

Dubbelt så många ber om advokathjälp över sundet

Den tolv år gamla föreningen Oresundsadvokater har de senaste åren fått dubbelt så många förfrågningar om dansk-svensk advokathjälp. Enligt föreningens direktör Helle Ahlenius Pallesen handlar det delvis om skilsmässor och husköp, men framförallt en stigande handel över sundet, vilket ger fler juridiska tvister.


– För ett par år sedan kom ungefär 3 förfrågningar i veckan till min inkorg. Nu är vi uppe i 5-6 per vecka. Därutöver har vi de som använder vår hemsida eller nätverksarrangemang för att hitta advokathjälp när affärsrelationen medfört en konflikt, säger Helle Ahlenius Pellesen till Rapidus.

Oresundsadvokater hänvisar i sin tur förfrågningarna till de över 100 danska och svenska advokater som är medlemmar i föreningen.

För att undvika kostsamma juridiska processer menar Helle Ahlenius Pellesen att företag som gör affärer på båda sidor Öresund hade tjänat på att ha en blandning av danskar och svenskar i styrelsen.

– Får man in en eller två danskar eller svenskar i styrelsen så får man tillgång till ett nätverk och en kunskap om de olika regelverken, vilket kan bromsa många tvister, säger hon.

En utmaning är att Sverige och Danmark har olika regler kring styrelsearbetet – svenska dagordningar är nästan dubbelt så långa med fler formaliteter och styrelsens ansvar är större i Sverige. Men den största bromsklossen för mer Öresundsintegration inom affärslivet är snarare psykologisk än juridisk, menar Helle Ahlenius Pallesen.

– Största hindret för mer handel över sundet är att svenskarna tycker danskarna är svåra att förhandla med. De är rädda att blir lurade. Många tror att de kan göra affärer på andra sidan sundet på samma sätt som hemma. De får sig en näsbränna och tänker sedan ”aldrig mer”, säger hon.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Den tolv år gamla föreningen Oresundsadvokater har de senaste åren fått dubbelt så många förfrågningar om dansk-svensk advokathjälp. Enligt föreningens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.