torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Axis når över 3.000 anställda – öppnar utvecklingskontor i Linköping

|  ,
|  

Under andra kvartalet passerade Axis milstolpen 3.000 anställda. Lejonparten finns i Lund, där den börsnoterade koncernen inviger sitt nya huvudkontor 2019. Men all kompetens hittar Axis inte lokalt – ledningen är i färd med att bygga upp en ny avdelning för mjukvaruutveckling i Linköping som på några års sikt ska sysselsätta ett hundratal personer.

Utöver ett universitet som spottar ut nya ingenjörer och utvecklare var det bland annat ett väl fungerande näringsliv på orten, med flera stora IT-bolag i närområdet, som lockade Axis till Linköping, uppger kommunikationschefen Björn Hallerborn.

– Det ligger också nära Lund med tåget, säger han till Rapidus.

I rapporten för det första halvåret, som släpptes i mitten av juli, framgår det också att Axis är på väg att gå över tio miljarder kronor i årsomsättning – andra kvartalet slutade intäkterna på 2,6 miljarder.

Merparten kommer från huvudprodukten, nätverskameror för övervakning av bland annat butiker och industriområden, men det är koncernens sidoverksamheter som växer snabbast. Här handlar det främst om system för att koppla upp högtalare med nätverkskablar, exempelvis för att kunna spela upp kundmeddelande och bakgrundsmusik i en butik. I dag sker detta ofta med analoga system.

– Det är samma skifte från analogt till digitalt som med våra nätverkskameror, säger Björn Hallerborn.

Axis ägs till nästan 90 procent av Canon men är fortfarande noterat på Stockholmsbörsen. Det nya huvudkontoret i Lund ska stå inflyttningsklart till våren och rymma cirka 1.300 arbetsplatser. Axis sysselsätter redan i dag runt 1.800 anställda och 350 konsulter i Lund.

Erik Olausson

Under andra kvartalet passerade Axis milstolpen 3.000 anställda. Lejonparten finns i Lund, där den börsnoterade koncernen inviger sitt nya huvudkontor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad