lördag 27 april 2024

inloggad som

Atos Medical-profil går in i mobil vårdtjänst

Lundabolaget Cross Technology Solutions är i färd med att resa upp till 20 miljoner kronor. Hittills är 13 miljoner säkrade av tidigare ägare och Tommy Hedberg, före detta koncernchef för Atos Medical, som även kliver in i styrelsen.

–  Det betyder mycket för bolaget att få med Tommy Hedberg. Han har stor erfarenhet av att ta fram medicinteknikprodukter och göra internationella produktetableringar, säger styrelseordförande Thomas Wiklund till Rapidus.

Cross Technology Solutions har utvecklat en molnbaserad mjukvara, LifePod, som kopplar ihop läkare och patienter för uppföljning och behandling via exempelvis mobilen. Den har hittills använts i samband med vård av hjärtinfarkt-, och KOL-patienter.

Sjukvårdspersonal kan följa hur patienter mår och få automatisk hjälp att prioritera vilka som behöver åka in och få vård. Patienten kan se trender, få påminnelser och råd angående sin sjukdom.

I en pågående svensk studie med 150 patienter som drabbats av hjärtinfarkt visar delresultat att de som använder LifePod har sänkt sitt blodtryck efter två veckor, uppger Thomas Wiklund.

Avtal finns med Stockholmsbaserade sjukvårdsrådgivningsbolaget MedHelp men det genererar ännu ingen omsättning. Diskussioner med amerikanska Cerner, som just sålt in sitt journalsystem till Region Skåne, pågår i dagsläget.

Cross Technology Solutions grundades 2004 och har ett tiotal anställda. Thomas Wiklund, barnbarn till Gambrogrundaren Holger Crafoord, är via holdingbolaget Dendera största ägare. Bland övriga syns investeraren Tommy Larsson och Sten K Johnsons söner via Tibia Konsult. Lundabolaget reste 13 miljoner kronor ifjol.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Cross Technology Solutions är i färd med att resa upp till 20 miljoner kronor. Hittills är 13 miljoner säkrade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.