lördag 27 april 2024

inloggad som

Skånsk provmärkning redo för marknaden

Medeonbolaget Alevax lanserar i dagarna sin skrivare som id-märker så kallade objektsglas – som används på laboratorier – efter flera års utveckling. Till hösten planerar bolaget resa runt fem miljoner kronor, som ska användas till att accelerera marknadsföring och försäljning.

Objektsglas används vid exempelvis cancerdiagnostik med mikroskop. Först placeras ett utsnitt av misstänkt tumörvävnad på ett objektsglas, därefter behandlas det med olika kemikalier.

I dag märks objektsglasen antingen med handskrivna etiketter, med hjälp av speciella anpassade märkningsinstrument eller genom att skriva med tuschpenna direkt på glaset, båda ger osäker uppföljning, enligt Alevax grundare Francesco Palmisano.

– Dagens maskiner är stora och dyra. De klarar bara av att märka anpassade och dyrare objektsglas. Min skrivare kan hantera vanliga, billiga objektsglas och märker dem med våra kemikalieresistenta etiketter, säger Francesco Palmisano.

Alevax bildades 2011 och omsatte nära 1,5 miljoner kronor ifjol. Intäkterna kommer framförallt från försäljning av bolagets eldrivna kylplatta till sjukhuslaboratorier som behöver kontrollerad kylning av vävnadsprov. Francesco Palmisano var tidigare vd för medicinteknikbolaget Chromalytica på Medeon.

Elisabet Ottosson

Medeonbolaget Alevax lanserar i dagarna sin skrivare som id-märker så kallade objektsglas – som används på laboratorier – efter flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.