torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Det är tuffare att ta in kapital idag”

De senaste åren har Öresundsbolag strömmat till de svenska handelsplatserna men nu verkar trenden ha normaliserats, visar Rapidus rundringning. Enligt Västra Hamnen Corporate Finance och Sedermera Fondkommission ställer investerare nu högre krav på bolagen som vill listas.

Rapidus genomgång visar att noteringstakten avtog något ifjol. Sammanlagt gick 18 nya Öresundsbolag till börsen 2017 – däribland Terranet, Acconeer och BoneSupport – vilket kan jämföras med 21 stycken 2016. Största resningarna stod Boozt och Trianon för, som tog in 400 respektive 300 miljoner kronor.

– Generellt sett är det tuffare att ta in kapital i dag. Även om det fortfarande går att kapitalisera bra case så är marknaden och investerarna lite mer kräsna nu. Men jag tycker bara det är sunt, med bra företag som noteras är det lättare för marknaden att bibehålla förtroendet från investerarna, säger Fredrik Rahl, verksamhetschef på Sedermera Fondkommission.

Utöver bolagstransaktioner, som börsnoteringar och emissioner, erbjuder Sedermera även löpande finansiella tjänster. Och efter de senaste årens noteringsboom finns det nu många bolag som exempelvis behöver fylla kassan. I regionen har Sedermera bistått bolag som Alteco, Quickcool och ProstaLund vid företrädesemissioner.

Men trots att kraven från investerare i bolag som vill notera sig ökar så har Fredrik Rahl inte märkt någon avmattning i företagens intresse att notera sig.

– Vi har ett stort inflöde på både danska och svenska tillväxtbolag som är intresserade av publik kapitalanskaffning och notering, säger Fredrik Rahl.

Detsamma gäller hos konkurrenten Västra Hamnen Corporate Finance, där vd Oscar Ahlgren vittnar om ”noteringsvågens andra vända” med bolag som noterats de senaste åren och nu vill genomföra nyemissioner. I år har de till exempel hjälpt Respiratorius, Sertech och Nilsson Special Vehicles vid kapitalanskaffning.

För närvarande arbetar Västra Hamnen Corporate Finance med Chemotechs pågående nyemission. De håller även på att ta ett bolag till Nasdaq First North Copenhagen, som ska resa 75 miljoner danska kronor. Vilket bolag det handlar om uppger vd Oscar Ahlgren inte.

Även Västra Hamnen Corporate Finance har märkt av de skärpta kraven från investerare.

– Vi ser en normalisering efter några väldigt starka år. Börsfönstret är fortfarande öppet men håller på att stängas, investerarna är mer selektiva och vill gärna ha utvecklade bolag med större mognad. Så vi ger nu oftare rekommendationen att vänta, säger Oscar Ahlgren.

Emiliano Strauss

De senaste åren har Öresundsbolag strömmat till de svenska handelsplatserna men nu verkar trenden ha normaliserats, visar Rapidus rundringning. Enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.