De senaste åren har Öresundsbolag strömmat till de svenska handelsplatserna men nu verkar trenden ha normaliserats, visar Rapidus rundringning. Enligt Västra Hamnen Corporate Finance och Sedermera Fondkommission ställer investerare nu högre krav på bolagen som vill listas.
Rapidus genomgång visar att noteringstakten avtog något ifjol. Sammanlagt gick 18 nya Öresundsbolag till börsen 2017 – däribland Terranet, Acconeer och BoneSupport – vilket kan jämföras med 21 stycken 2016. Största resningarna stod Boozt och Trianon för, som tog in 400 respektive 300 miljoner kronor.
– Generellt sett är det tuffare att ta in kapital i dag. Även om det fortfarande går att kapitalisera bra case så är marknaden och investerarna lite mer kräsna nu. Men jag tycker bara det är sunt, med bra företag som noteras är det lättare för marknaden att bibehålla förtroendet från investerarna, säger Fredrik Rahl, verksamhetschef på Sedermera Fondkommission.
Utöver bolagstransaktioner, som börsnoteringar och emissioner, erbjuder Sedermera även löpande finansiella tjänster. Och efter de senaste årens noteringsboom finns det nu många bolag som exempelvis behöver fylla kassan. I regionen har Sedermera bistått bolag som Alteco, Quickcool och ProstaLund vid företrädesemissioner.
Men trots att kraven från investerare i bolag som vill notera sig ökar så har Fredrik Rahl inte märkt någon avmattning i företagens intresse att notera sig.
– Vi har ett stort inflöde på både danska och svenska tillväxtbolag som är intresserade av publik kapitalanskaffning och notering, säger Fredrik Rahl.
Detsamma gäller hos konkurrenten Västra Hamnen Corporate Finance, där vd Oscar Ahlgren vittnar om ”noteringsvågens andra vända” med bolag som noterats de senaste åren och nu vill genomföra nyemissioner. I år har de till exempel hjälpt Respiratorius, Sertech och Nilsson Special Vehicles vid kapitalanskaffning.
För närvarande arbetar Västra Hamnen Corporate Finance med Chemotechs pågående nyemission. De håller även på att ta ett bolag till Nasdaq First North Copenhagen, som ska resa 75 miljoner danska kronor. Vilket bolag det handlar om uppger vd Oscar Ahlgren inte.
Även Västra Hamnen Corporate Finance har märkt av de skärpta kraven från investerare.
– Vi ser en normalisering efter några väldigt starka år. Börsfönstret är fortfarande öppet men håller på att stängas, investerarna är mer selektiva och vill gärna ha utvecklade bolag med större mognad. Så vi ger nu oftare rekommendationen att vänta, säger Oscar Ahlgren.
Emiliano Strauss