fredag 1 mars 2024

inloggad som

Facket om Ikea-varslet: “Vi borde fått vara inblandade tidigare”

Ikea varslar i dag om att 110 jobb i Skåne försvinner, varav 90 i Hubhult i Malmö och 20 i Helsingborg. Fackförbundet Unionen har sedan en månad tillbaka förhandlat för att få ner den siffran.

– Det berör globala supportfunktioner såsom HR, kommunikation, hållbarhet och marknadsföring bland annat. Vi uppskattar att 150 globala positioner påverkas främst i Sverige, Belgien och Nederländerna, skriver Kajsa Johansson, kommunikatör på Ikea Group, i ett mejl till Rapidus.

Förhandlingar med facket har pågått sedan en månad tillbaka och de anställda fick besked under torsdagen.

– Det är naturligtvis en chock, framförallt för de i Malmö, i Hubhult där de flesta drabbade finns, säger Birgitta Petersson, vice klubbordförande vid Unionen på Ikea Sverige, till Rapidus.

Unionen företräder 3.500 anställda tjänstemän inom Ikea i Sverige och fortsätter förhandlingarna med förhoppningen om att få ner antalet uppsägningar. Birgitta Petersson förstår Ikeas skäl till omorganisation, men tycker det gått för fort.

– Jag tycker vi borde fått vara inblandade tidigare, de har hållit på i nästan ett år tillbaka. Det blir väldigt pressat för våra medlemmar, säger Birgitta Petersson.

Enligt representanter för Ikea handlar omorganisationen om att möta kundernas behov digitalt, ställa om mot etablering i stadskärnor och göra beslutsvägarna enklare.

Ikea har 362 varuhus i 29 länder och sysselsätter totalt 150.000 personer.

Felicia Frithiof

Ikea varslar i dag om att 110 jobb i Skåne försvinner, varav 90 i Hubhult i Malmö och 20 i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.