fredag 26 april 2024

inloggad som

Vinnovastöd till Medeon – ska effektivisera diabetessamarbete

Medeon har fått Vinnovafinansiering för att under tre år leda ett samarbete mellan svenska diabetesaktörer, som forskare, företag och patientgrupper med flera. Syftet är att effektivisera framtagningen av behandlingar och medicinteknik till diabetiker.

Uppdraget föregicks av att Medeon, tillsammans med Lunds universitets Diabetescentrum, drog igång pilotprojektet Diabetes Samverkan Sverige, DSS.

Under det samlingsnamnet började de skapa olika seminarieserier och en digital mötesplats för diabetesaktörer i södra Sverige. Men arbetet utökades snabbt till att omfatta hela Sverige.

– Det visade sig att det varken finns eller har funnits något liknande samarbete tidigare, varken i södra Sverige eller nationellt, säger Ulf G Andersson, vd för Medeon Science park & Incubator, en av initiativtagarna och hittills ledare för projektet.

DSS har runt 160 medlemmar från över 65 deltagande organisationer, från Umeå i norr till Malmö i söder. Den totala budgeten för verksamheten ligger på cirka 3,3 miljoner kronor under tre år. Vinnova bidrar, genom innovationsprogrammet Swelife, med hälften och de olika deltagarna står för resten. Bland annat lägger Medeon cirka en miljon kronor till budgeten.

– Genom att vi har startat DSS kan forskare lättare få kännedom om varandras forskning och företag kan lägga upp sin utvecklingspipeline på vår gemensamma webbplats. Exempelvis har vi kunnat upprätta patientpaneler som gjort utvärderingar av tidiga produkter, säger Ulf G Andersson.

År 2015 hade 415 miljoner människor diabetes i hela världen och siffran beräknas om tjugo år ha stigit till över 600 miljoner, enligt Svenska Diabetesförbundet. På Medeon finns i dag ett tiotal företag med verksamhet inom diabetes, såsom BTB Pharma, Dianovator, Vibrosense Dynamics och Pila Pharma.

Elisabet Ottosson

Medeon har fått Vinnovafinansiering för att under tre år leda ett samarbete mellan svenska diabetesaktörer, som forskare, företag och patientgrupper […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.