lördag 13 april 2024

inloggad som

Almi Skåne lånar ut mindre – till fler företag

Under 2017 lånade Almi ut 247 miljoner kronor till skånska företag, en minskning med 54 miljoner jämfört med året innan. I gengäld har antalet beviljade lån ökat något samtidigt som bankerna klivit in och tagit en större andel av lånen, enligt Almi Skånes vd Anders Norman.

Det är andra året i rad som den utlånade summan i Skåne minskar. Utvecklingen förklaras av att Almi Skåne använt upp nästan alla pengar i potten för så kallade tillväxtlån, som introducerades 2015 med Europeiska investeringsbanken som en av garanterna.

Tillväxtlånen riktade sig till innovationsbolag, tidigare har bland annat SenzaGen och SensoDetect fått finansiering denna väg. Almis traditionella företagslån har inte minskat i volym, men där är den genomsnittliga lånesumman klart lägre än för tillväxtlånen – där snittet låg på över två miljoner kronor.

I andra änden av skalan arbetar Almi sedan 2016 med mikrolån, som även de delvis backas upp av Europeiska investeringsbanken. Här handlar det om krediter på upp till 200.000 kronor för helt nya affärsidéer och företag som tar sina första stapplande steg.

– Vi har även börjat arbeta mer med garantier, där vi går in som garanter för banklån, säger Anders Norman till Rapidus.

Totalt fick 461 skånska företag Almi-lån under 2017, något fler än året före. Och medan företagen i genomsnitt lånar mindre pengar av Almi lånar de mer av bankerna, uppger Anders Norman. Han tycker sig tydligt märka att det är goda tider bland länets små och mellanstora bolag.

– Våra kreditförluster är fortfarande låga eftersom vi är i en fantastisk högkonjunktur, säger Anders Norman.

Erik Olausson

Under 2017 lånade Almi ut 247 miljoner kronor till skånska företag, en minskning med 54 miljoner jämfört med året innan. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.