fredag 19 april 2024

inloggad som

Nord-Lock bygger bas i Malmö för uppkopplade prylar

|  , ,
|  

Nord-Locks skruvförband och låsbrickor används i allt från skidliftar till fusionsreaktorn Iter. Hittills bygger verksamheten helt på mekaniska innovationer men miljardkoncernen håller nu på att bygga upp en organisation i Malmö för att digitalisera produktportföljen.

Nord-Lock Groups specialmuttrar och låsbrickor används främst till krävande tillämpningar där vibrationer får traditionella bultar att lossna. Höghastighetståg och rymdraketer är några exempel – amerikanska SpaceX finns bland kunderna. Genom ett par förvärv de senaste åren har produktportföljen breddats till att inkludera ledbultar och hydrauliska verktyg för att dra åt skruvar och muttrar.

2017 spräckte Nord-Lock miljardvallen med en försäljning på 1,1 miljarder kronor. Målet i år är att öka den siffran med drygt 100 miljoner, bland annat genom ökad försäljning i Asien. Nord-Lock är i färd med att öppna nya försäljningskontor i Indien, Australien och Chile.

– Vi har väldigt mycket kvar att göra med att nå ut med våra befintliga produkter till fler. Men vår strategi är även att lägga till intressant teknik som passar inom vår nisch, säger vd Ola Ringdahl till Rapidus.

Vid huvudkontoret i Malmö har Nord-Lock precis rekryterat en projektledare till det nya affärsområdet ”connected products”. Ola Ringdahl vill inte gå in på detaljer men säger att det i stort handlar om sensorer för att mäta slitage och förutse när exempelvis maskiner eller järnvägsbroar behöver servas eller bytas ut.

Utöver projektledaren räknar Ola Rindahl med att behöva rekrytera en handfull anställda i Malmö till det nya affärsområdet och andra digitala satsningar. Men för att sköta själva utvecklingsarbetet har Nord-Lock gett sig ut på jakt på samarbetspartner, i första hand från närområdet.

– Vi kommer från en mekanisk tradition och har inte gjort sådant här tidigare, därför tittar vi på samarbeten med de som kommer från digitala sidan, säger Ola Ringdahl.

Nord-Lock är helägt av börsnoterade investmentbolaget Latour och sysselsätter totalt 520 anställda världen över. Vid huvudkontoret i Malmö finns i dag 25 anställda.

Ola Ringdahl lämnar Nord-Lock Group till sommaren för att bli vd för skånska ventilationstillverkaren Lindab. Hans efterträdare på Nord-Lock är ännu inte utsedd.

Erik Olausson

Nord-Locks skruvförband och låsbrickor används i allt från skidliftar till fusionsreaktorn Iter. Hittills bygger verksamheten helt på mekaniska innovationer men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.