fredag 23 februari 2024

inloggad som

Ikea IT gasar i Helsingborg

När Ikea invigde Hubhult i Malmö 2015 försvann uppåt 500 jobb från Helsingborg. Tre år senare har Ikea, enligt egen utsago, fler anställda i Helsingborg än innan flytten. Främst står koncernens IT-gren, som flyttat in i gamla Sockerbruket, för Ikeas återväxt i staden.

Rapidus har tidigare berättat att Ikea suger upp regionens IT-konsulter. Samtidigt har man de senaste tre åren utökat den fasta personalstyrkan på Ikea IT i Helsingborg med omkring 200 anställda, bekräftar Jakob Holmström, presschef på Ikea Group, för Rapidus.

– De senaste årens expansion, med många nyanställningar och konsulter inom Ikea IT, beror på Ikeas omställning till att bli ännu bättre i flera kanaler. Sedan har vi under denna period också lanserat onlinehandel på samtliga 29 marknader inom Ikea-koncernen, vilket såklart varit en resurskrävande investering, säger han.

Satsningen på Ikea IT har inte bara skett vid bolagets svenska kontor i Helsingborg och Älmhult, som sammantaget ökat till 860 anställda på tre år. Tvärtom bleknar den svenska expansionen i jämförelse med bemanningen utomlands. Under samma tidsperiod har antalet anställda utomlands gått från 300 till 1 230.

Men tillsammans med Älmhult och Malmö utgör Helsingborg fortsatt en svensk knutpunkt för Ikeas globala verksamhet. Här finns totalt omkring 1.500 anställda fördelat på Ikea IT, Ikea Fastigheter, varuhuset på Väla och det nyöppnade kundservicecentret. Det gör också Ikea till kommunens överlägset största privata arbetsgivare.

– Ikea är naturligtvis väldigt viktiga, både utifrån perspektivet stor och växande arbetsgivare. Men också avseende den kompetens de representerar och attraherar, säger Claes Malmberg, chef för näringslivsutveckling i Helsingborgs stad, till Rapidus.

Hur rekryteringsbehovet på Ikea IT i Helsingborg ser ut framöver kan dock varken bolaget själva eller Jakob Holmström vid Ikea Group svara på, eftersom koncernen globalt skissar på en omorganisation.

– Just nu ser vi över det organisatoriska pusslet. Inget konstigt alls, men det innebär att det inte är rätt tajming för att svara på hur stort rekryteringsbehov vi ser framöver, säger Jakob Holmström.

Felicia Frithiof

När Ikea invigde Hubhult i Malmö 2015 försvann uppåt 500 jobb från Helsingborg. Tre år senare har Ikea, enligt egen utsago, fler […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.