torsdag 25 april 2024

inloggad som

Nyfinansierat ViroGates lägger om strategin

Birkerødsbaserade ViroGates har just tagit in elva miljoner danska kronor i form av ett konvertibellån från 20 existerande ägare. Pengarna ska användas till fortsatt marknadsföring av bolagets blodtest, som kan användas för att bedöma vilka patienter som inte är i behov av akutsjukvård.

Bolaget har utvecklat ett instrument och ett test som används för att snabbt analysera det kroppsegna proteinet supar i blodet. Upptäckten att mängden supar i blodet korrelerar mot hur sjuk en person är gjordes av Jesper Eugen-Olsen, en av ViroGates grundare.

Totalt har 100 miljoner danska kronor pumpats in i ViroGates sedan starten år 2001. Produkten lanserades i slutet av 2015 men försäljningen har hittills gått trögt. Därför har bolaget tvingats justera strategin: från att vara ett diagnostikstöd på intensivvårdsavdelningar, till att säljas in för att läkare ska kunna bedöma vilka patienter som är friska nog att skickas hem, och därigenom spara sjukvårdskostnader.

Intresset for produkten ses nu främst i Spanien och i olika östeuropeiska marknader, där sjukhusen gör analyser ute på avdelningarna. Försäljningen uppgick förra året till tre miljoner danska kronor. ViroGates håller också på att ta fram en version som passar bättre för en centraliserad och mer automatisk provhantering, som är vanligare på sjukhus i Västeuropa.

 – Ägarna har stor tilltro till att vi kommer vidare med marknadsföring av vår produkt och fortsätter att satsa i bolaget. Nyss har vi anställt en chef för försäljning och marknadsföring, säger vd Jakob Knudsen.

Bolagets test har använts på 40.000 patienter på akutmottagningar i Danmark, och har visat att upp emot 60 procent av dem potentiellt skulle kunna skickas hem, enligt Jakob Knudsen.

Ägarna består av ett 30-tal privatpersoner samt såddkapitalbolaget BioVision. ViroGates har fem anställda i Danmark och fyra i Polen.

Elisabet Ottosson

Birkerødsbaserade ViroGates har just tagit in elva miljoner danska kronor i form av ett konvertibellån från 20 existerande ägare. Pengarna ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.