måndag 1 juli 2024

inloggad som

Svenska gallerier står på tur för Köpenhamnsbolagets konst-app

|  
|  ,

På affärstidningen Forbes lista för 2018 över framgångsrika personer under 30 finns Mattis Curth med. Han är vd för bolaget Artland, som på bara några år har växt till 16 anställda i Köpenhamn och nu är på väg till Sverige med sin konst-app.

Artlands app är tänkt att bli för konstvärlden vad Airbnb är för hotellmarknaden eller Amazon för e-handeln. Gallerier och professionella konsthandlare kan ladda upp konstverk till salu och köpa av varandra online. Verken kan exempelvis sorteras efter pris.

Hittills har Artland finansierats av privata investerare. Målet är att nå en global publik med appen och den svenska marknaden står närmast på tur, uppger Mattis Curth för Rapidus.

– Vi har goda erfarenheter från Köpenhamn, Oslo och Amsterdam, där vi byggt en marknad genom samarbeten med gallerier. Det kommer vi göra i Sverige under 2018. Vi börjar i Stockholm och utvecklar det därifrån. Förberedelserna börjar nästa månad, säger Mattis Curth.

Han startade Artland tillsammans med sin bror Jeppe Curth i samband med ett studentarbete inom företagsinnovation. I dag har appen 13.000 användare och 75 anknutna gallerier. Målet för 2018 är 100.000 användare och 300 gallerier. Intäkterna får Artland genom abonnemangsavgifter från gallerierna.

– Men vi tittar även på andra affärsmodeller. Exempelvis är försäkringsbolag intresserade av att erbjuda försäkringar till konstsamlare, säger Mattis Curth.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

På affärstidningen Forbes lista för 2018 över framgångsrika personer under 30 finns Mattis Curth med. Han är vd för bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.