torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Sony Mobile-avknoppning får draghjälp från spanska Telefónica

Lundabaserade Sony-avknoppningen Qoitech har ingen egen monter på mobilmässan i Barcelona. Däremot demonstreras tiomannabolagets teknik av spanska telekomjätten Telefóncia.

Qoitechs hård- och mjukvara Otii används till att mäta strömförbrukningen i till exempel sensorer eller för mobilappar, redan under utvecklingsfasen. I Barcelona kommer Telefónica använda Otii på sin senaste hårdvara inom radiokommunikationsstandarden LTE-M, som karaktäriseras av låg bandbredd och strömförbrukning.

Qoitech, som är helägt av Sony Mobile, har sålt tekniken sedan mitten av 2017 och har i dag små och stora kunder i ett 20-tal länder, uppger grundaren Vanja Samuelsson. Bland dem finns Stockholmsbaserade Thingsquare och Lundabolaget Sensative. Huruvida Telefónica är kund vill Vanja Samuelsson inte gå in på.

– Framöver ska vi försöka skapa många samarbeten inom marknadsföring. Telefónica är ett exempel på det, säger hon till Rapidus.

Vanja Samuelsson har ett långt förflutet på Sony Mobile och var med från starten när koncernen hösten 2016 satsade på att använda kunnandet inom mobilutveckling till helt nya produktområden. Utöver Otii har mobiljätten bland annat utvecklat ett system för spårning av medicinsk utrustning. Det systemet ska Malmöbaserade Arjo börja sälja i ett samarbete Rapidus berättat om tidigare.

Erik Olausson

Lundabaserade Sony-avknoppningen Qoitech har ingen egen monter på mobilmässan i Barcelona. Däremot demonstreras tiomannabolagets teknik av spanska telekomjätten Telefóncia. Qoitechs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.