torsdag 25 april 2024

inloggad som

Ny bok berättar historien om CellaVision – inifrån

|  
|  

– De hade ingen som helst erfarenhet av innovationsarbete eller affärer de första åren, säger läkaren och författaren Per Simonsson som var med vid sidlinjen när CellaVision drog igång på 1990-talet. I maj kommer boken som berättar om det noterade Lundabolagets första staplande steg.

Som dåvarande laboratoriechef på universitetssjukhuset i Malmö fungerade Per Simonsson som tidigt bollplank och första kund åt CellaVision. Han var själv tveksam till att det skulle gå vägen för bolaget.

– Jag såg den jättespännande idén. Men det är väldigt lång väg från en affärsidé och några studenter i en skrubb till en färdig produkt. Det är väldigt många återvändsgränder och uppförsbackar, säger han till Rapidus.

CellaVision, vars hård- och mjukvara används för automatisk bildanalys av blodprover, omsätter i dag en kvarts miljard om året och sysselsätter närmare hundra personer. Per Simonsson tror inte det slutar där.

– Det finns ingen riktig konkurrent, det är en liten nisch de gått in på som de andra diagnostikföretagen inte riktigt kan, då är det enklare för dem att sluta samarbetsavtal med CellaVision. USA och Europa är rätt väl täckt, men Kina är bara i början, säger han.

Erik Olausson

– De hade ingen som helst erfarenhet av innovationsarbete eller affärer de första åren, säger läkaren och författaren Per Simonsson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.