fredag 14 juni 2024

inloggad som

Läkemedelsbolag fyller på kassan

ApoGlyx i Lund har stängt en finansieringsrunda och fått in en miljon kronor. Samtidigt lämnar vd Martina Kvist Reimer sin post.

Pengarna kommer från befintliga ägare och ska användas till att avsluta konceptvalideringen av ett läkemedel som bolaget utvecklar, som de menar är ett nytt sätt att behandla personer med typ 2-diabetes.

– Vi räknar med att bli klara med vår proof of concept runt juni i år och sedan planerar vi att genomföra nästa finansieringsrunda för att komma vidare, säger Preben Bruun-Nyzell, styrelseordförande i ApoGlyx.

I samma veva lämnar Martina Kvist Reimer sin roll som vd på eget bevåg. Istället ska hon fokusera på jobbet som vice vd hos kontraktsforskningsbolaget Red Glead Discovery i Lund, som är delägare i ApoGlyx. Bland övriga delägare syns också LU Holding.

Enligt Preben Bruun-Nyzell kommer ApoGlyx inte ta in någon ny vd förrän konceptvalideringen är avslutad.

Sedan 2016 ingår ApoGlyx i inkubatorn Smile på Medicon Village i Lund. Bolaget grundades av Søren Nielsen, professor vid Ålborgs universitet, LU-forskarna Michael Rützler och professor Per Kjellbom.

Tillsammans med Preben Bruun-Nyzell och John Nieland grundade Søren Nielsen även bolaget 2A Pharma som bland annat utvecklar ett HPV-vaccin.

Emiliano Strauss

ApoGlyx i Lund har stängt en finansieringsrunda och fått in en miljon kronor. Samtidigt lämnar vd Martina Kvist Reimer sin post. Pengarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

 • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

  Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

 • Amniotics köps upp

  Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

 • 335 Mkr till Rapidus-34:a

  Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.