fredag 3 maj 2024

inloggad som

Anklagelser om emissionsmissbruk riktas mot Euris…

Biotech-IgG, tidigare ett av Eurisgruppens portföljbolag, har genomfört minst 33 emissioner sedan start med mestadels låg teckningsgrad. Det har gett bolaget omkring 100 miljoner kronor, samtidigt som årsredovisningarna blött röda siffror. Nu klandrar Biotechs nya huvudägare Eurisgruppens forna ledning, med Dario Kriz i spetsen, för att ha misskött bolaget till förmån för sin egen hushållsekonomi.

– Emissionerna var till för att betala skulder och täcka förluster. Bolaget visade bara röda siffror men samtidigt fick familjen Kriz och company tillsammans hundratusentals kronor i månaden. Deras enda intresse var att driva genom emissioner och jag tror tyvärr inte att de brydde sig om företaget eller aktieägarna, säger Biotechs vd Glenn Renhult.

Dario Kriz pekar på att Biotech-IgG:s försäljning ökade från två miljoner kronor till åtta miljoner under hans ledning. Han och Eurisgruppen anklagades 2011 efter en granskning av Aktiespararnas Riksförbund bland annat för att missbruka emissioner.

– Att bolag inom biotechsektorn tar lång tid att utveckla är inget nytt. Genovis, LifeAssays och Biotech-Igg gjorde alla stora framsteg men kom inte fram till svarta siffror trots låga omkostnader. Tyvärr blev Biotech med sin kassa och sin växande omsättning en måltavla för ett fientligt övertagande, skriver Dario Kriz i ett mejl till Rapidus.

I somras gick flera av Biotech-IgG:s mindre aktieägare ihop och tog kontrollen över bolaget. Styrelse och vd byttes ut, verksamheten flyttades till Göteborg och bolaget, som stod för största delen av moderbolaget Euris omsättning, lämnade gruppen och bytte namn till Biotech Equity.

Enligt Biotech Equitys tredje kvartalsrapport 2017 har ett besparingsarbete inletts. Vd Glenn Renhult – som genom bolaget Capital Conquest numera är Biotech Equitys största ägare – uppger att det kommer leda till besparingar på uppemot 5,5 miljoner kronor per år, vilket han uppskattar att den förra ledningen belastade bolaget med årligen.

Stora delar av belastningen härleder Glenn Renhult till olika utbetalningar, som konsultarvoden till Eurisgruppens bolag eller huvudpersoner. Även bland annat en lokalhyra till tidigare portföljbolaget Implementa Hebe i Lund, i en fastighet som tidigare tillhört Euris.

– Den var på cirka 15 kvadratmeter, väldigt stökig och hade nog aldrig använts till något annat än förråd. Men den kostade ungefär tre gånger så mycket som vårt kontor på Ideon, säger Glenn Renhult, som varit och tittat på den.

Implementa Hebes vd Margareta Krook bestrider dock de uppgifterna.

“Ett rum på Ideon kontorshotell kostar ca 7.100 kr per månad. Hyran som Implementa har tagit ut har legat på 4.037 kr per månad, dvs ca 40 % lägre än ett rum på Ideon”, skriver hon i ett mejl till Rapidus.

Biotech grundades 1996 och inriktade sig från start på forskning inom bloddiagnostik men övergick succesivt till att bli ett rent försäljningsbolag inom samma område. Resultatet har legat på minus 3-7 miljoner kronor de senaste 15 åren. Omsättningen har som mest legat på åtta miljoner.

Emiliano Strauss

Biotech-IgG, tidigare ett av Eurisgruppens portföljbolag, har genomfört minst 33 emissioner sedan start med mestadels låg teckningsgrad. Det har gett bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.