lördag 15 februari 2025

inloggad som

Ericsson värvar friskt till utveckling av bärbar elektronik

|  ,
|  

För tre år sedan lade Ericsson i Lund ner sin modemutvecklingsdivision i Lund och drygt 400 medarbetare fick sluta. Nu har vinden vänt och utvecklingen av prylar återuppstår i Lund – åtminstone på bolagets forskningsavdelning. I en nybildad enhet ska antalet medarbetare öka från cirka 5 till 40.

Ett viktigt inslag i Ericssons forskning är att utveckla fungerande prototyper för att kunna experimentera och testa allt från strömförbrukning till mjukvarumässigt resursutnyttjande. Mycket går visserligen att simulera, men för de verkligt djupa insikterna behövs riktiga prylar, menar Björn Ekelund, forskningsdirektör på Ericsson i Lund.

– Ericsson Research arbetar med det som ska säljas först om några år. Företagets produktportfölj inom digital infrastruktur omfattar de tre delarna kommunikation, moln och radio och för att vara fortsatt ledande måste vi ha järnkoll på teknologierna som ingår i de prylar som ansluter till systemen, säger han till Rapidus

Han rekryterar nu personal till nybildade enheten Device Platform Research. Rekryteringsarbetet underlättas av att många av de tidigare medarbetarna på modemutvecklingsenheten finns kvar i Skåne, om än på andra företag. När telekombranschen i Skåne var som störst arbetade över 5.000 personer med utveckling inom olika prylsegment, varav drygt 1.000 specifikt med modem på Ericsson.

En stor skillnad mot förr är att det nu handlar mindre om mobiltelefoner och mer om uppkopplade nyttoföremål. Björn Ekelund nämner framtida uppkopplade VR-glasögon och annan bärbar elektronik som exempel, men det handlar i princip om allt från extremt strömsnåla termometrar till realtidsövervakade trådlösa industrirobotar och fjärrstyrda bilar. Ambitionen är inte att göra allt utan enheten kommer att arbeta med ett antal utvalda nyckelutmaningar inom respektive forskningsfält.

Under många år har Ericsson i Kista utvecklat testmobiler i kylskåpsstorlek för att utvärdera både egna produkter och kommande standarder. Verksamheten i Lund blir annorlunda genom att den inriktas mer på verkliga produkter och deras krav i form av strömförbrukning, kostnad och inte minst storlek – prylarna ska helt enkelt lätt kunna gå att få ner i fickan.

– Om några av koncepten som vi forskar fram har potential att bli kommersiella produkter så har vi en utmärkt möjlighet att testa dem i vårt Ericsson Garage. Där kan vi prova idéerna kommersiellt och även ta med partner. Kommersialisering av den typen är inte ett direkt mål för oss på forskningsenheten, men det är såklart en potentiell och mycket positiv bieffekt, säger Björn Ekelund.

Anders Frick

För tre år sedan lade Ericsson i Lund ner sin modemutvecklingsdivision i Lund och drygt 400 medarbetare fick sluta. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.

  • AI-bolaget gasar på med kändisänglar

    Helsingborgsbolaget Klang AI fyller på kassan med en nyemission och får välkända lokala profiler i ägarlistan.

  • Tretton37 i konkurs

    Det tidigare så framgångsrika IT-bolaget Tretton37 i Lund har ansökt om konkurs. Aktierna är pantsatta till en bank.

  • Mobill tar upp jakten på parkeringsjättarna

    Parkeringsappföretaget Mobill i Malmö satsar hårt med stärkt kassa och en nylanserad app – och tar därmed upp kampen med den många gånger större aktören Parkster i Lund.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.