lördag 27 april 2024

inloggad som

Pila Pharma möblerar om styrelsen och öppnar danskt dotterbolag

Pila Pharma, som i våras tog in tio miljoner kronor, inleder jakten på ytterligare kapital. Medeonbolaget utvecklar ett nytt diabetesläkemedel och har nyligen startat ett dotterbolag i Danmark samt tagit in hälsoekonomen Ulrikka Klarskov Kjær i styrelsen.

Pila Pharma kommer parallellt med den pågående kliniska fas I-studien i Danmark genomföra flera nya studier i djurmodeller och på patienter.

– Vi har redan finansiering för att genomföra vår pågående forskning och utveckling, men vi vill kunna utöka våra aktiviteter och agera på nya affärsmöjligheter, säger vd:n och grundaren Dorte X Gram.

Samtidigt bygger bolaget upp ett utvecklingslaboratorium, bland annat för att ta fram den lämpligaste formuleringen av läkemedlet som ska tas i form av tablett. Tabletter är en billigare formulering än dagens nuvarande diabetesmediciner, och ekonomin kring läkemedel kan påverka hur läkemedelskandidaten ska utvecklas. Därför har bolaget valt att ta in hälsoekonom Ulrikka Klarskov Kjær i styrelsen medan Per Antonsson från Almi Invest Syd slutar.

Pila Pharmas forskning fokuserar på receptorn TRPV1, populärt kallad ”chilireceptorn” eftersom den reagerar på den aktiva substansen i chilifrukter. En blockering av receptorn har koppling till insulinreglering hos diabetessjuka. På tre år har Dorte X Gram byggt upp en organisation på ett tiotal personer och nyligen startat ett dotterbolag som ska hantera bolagets studier i Danmark.

Dorte X Gram är majoritetsägare och Almi Invest Syd, som har varit med på tre investeringsrundor, är näst största ägare med 15 procent av aktierna.

Elisabet Ottosson

Pila Pharma, som i våras tog in tio miljoner kronor, inleder jakten på ytterligare kapital. Medeonbolaget utvecklar ett nytt diabetesläkemedel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.